Σαν σήμερα: 27 Δεκεμβρίου 1571 o Κέπλερ και το διάστημα

advertisement

Ένα δυστυχισμένο παιδί που ζούσε μέσα στη φτώχεια ήταν ο Γιόχαν Κέπλερ. Γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 1571, στη Βυρτεμβέργη της Γερμανίας, όπου ένας προτεστάντης ιεροκήρυκας τον βοήθησε να σπουδάσει θεολογία.

Πολύ νωρίς, ο Κέπλερ παθιάστηκε με την αστρονομία κι έφυγε στην Πράγα, μαθητής ενός από τους πιο διάσημους αστρονόμους της εποχής του: Του Τίχο Μπράχε. Στα 1601, ο ετοιμοθάνατος δάσκαλός του τον εξόρκισε να συνεχίσει το μισοτελειωμένο έργο του. Ο Κέπλερ το υποσχέθηκε και παρέλαβε τις σημειώσεις του δασκάλου: Ήταν παρατηρήσεις για τις θέσεις των αστεριών και τις κινήσεις των πλανητών.

Εκείνο τον καιρό, βασιλιάς της Γερμανίας ήταν ο Ροδόλφος Β’ (1552-1612), που μοναδική απασχόληση είχε την αστρονομία και την αλχημεία. Ο Κέπλερ κατάφερε να γίνει προσωπικός του αστρονόμος. Πέρασε μερικά ήσυχα χρόνια, παντρεύτηκε δυο φορές κι απέκτησε πολλά παιδιά. Όμως, η μοίρα δεν τον είχε ξεχάσει. Πρώτα, έχασε τη γυναίκα του. Μετά, πέθαναν τρία από τα παιδιά του. Τέλος, έχασε τη θέση του αστρονόμου της αυλής και ξανακύλησε στη φτώχεια.

 

Έφτασε στα όρια της τρέλας κι άρχισε να ασχολείται με ωροσκόπια κι αστρολογία. Κατάφερε, όμως, να συνέλθει και να αφοσιωθεί στην επιστήμη του. Στην περίοδο αυτή της ζωής του οφείλονται οι περίφημοι «τρεις νόμοι του Κέπλερ», στους οποίους στηρίχτηκε, έναν αιώνα αργότερα, ο Ισαάκ Νεύτων για να διατυπώσει τη θεωρία του για την παγκόσμια έλξη.

Κυριότερος από τους νόμους του Κέπλερ είναι αυτός που ορίζει ότι «οι τροχιές των πλανητών είναι ελλείψεις, μια από τις εστίες των οποίων κατέχει ο Ήλιος».

Ο Γιόχαν Κέπλερ έγραψε και ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Όνειρο», στο οποίο περιέγραψε με ακρίβεια την επιφάνεια και το κλίμα της Σελήνης. Στο «Όνειρο», ο συγγραφέας αφηγείται ένα φανταστικό ταξίδι στο φεγγάρι. Πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1630.
historyreport.gr