Γονατίζει η κυβέρνηση Ερντογάν

advertisement

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλερ και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, οι γιοι των οποίων κατηγορούνται για εμπλοκή σε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς που προκαλεί τριγμούς την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας και συνταράσσει τη χώρα.

 

«Στις 17 Δεκεμβρίου είχα ζητήσει από τον πρωθυπουργό (Ερντογάν) να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, σήμερα του υπέβαλα εγγράφως την απόφασή μου», διευκρινίζει ο Γκιουλέρ σε ανακοίνωσή του.

Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει την παραίτησή του για τους ίδιους λόγους ο Τσαγλαγιάν.

«Εγκαταλείπω τη θέση του υπουργού Οικονομίας ώστε να μπορέσει να πέσει άπλετο φως και να νικηθεί η απεχθής αυτή συνωμοσία που έχει επηρεάσει το παιδί μου και τους στενούς μου συνεργάτες, μεταξύ άλλων», επεσήμανε.

«Είναι προφανές ότι η επιχείρηση που διεξήχθη στις 17 Δεκεμβρίου είναι μια βρώμικη πλεκτάνη εναντίον του κόμματος και της κυβέρνησής μας», πρόσθεσε.

«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού και του βουλευτή», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, καλώντας τον Ερντογάν να πράξει το ίδιο.

Οι γιοι των παραπάνω συνελήφθησαν μαζί με 22 ακόμη πρόσωπα στις 17 Δεκεμβρίου.

Εναντίον τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και έχουν προφυλακιστεί.

Μεταξύ αυτών είναι και ο διοικητής της δημόσιας τράπεζας Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν.

Πτώση στο Χρηματιστήριο

Ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου αξιών Κωνσταντινούπολης σημείωνε πτώση 3% μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) εξαιτίας ενός σκανδάλου διαφθοράς και τη δήλωση Μπαϊρακτάρ ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο πρωθυπουργός Ερντογάν.

Η λίρα υποχωρούσε στο 2,0855:1 έναντι του δολαρίου στις 14:21 (ώρα Ελλάδας), από 2,0650:1 νωρίτερα.