Πρωτοβουλία για την Πάτρα: Α. Γιαννακόπουλος “Η πενταετία που θα καθορίσει την πόλη μας!”

advertisement

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν. Πολλά θα ακουστούν και οι πρωταγωνιστές του κακού παρελθόντος της πόλης μας θα επανέλθουν για να υποσχεθούν “καλύτερες μέρες”. Οι υποσχέσεις δεν θα μας λείψουν και σε αυτές τις εκλογές. 

Πέρα όμως από υποσχέσεις κανείς δεν θα προχωρήσει στην χάραξη ενός εφικτού σχεδίου, για την βιώσιμη διακυβέρνηση του δήμου, ή το όραμα για την Πάτρα της επόμενης δεκαετίας. Από την μια η πενταετής θητεία της επόμενης δημοτικής αρχής και από την άλλη οι ήδη διευρυμένες αρμοδιότητες των δήμων είναι η απόδειξη για το ότι η Πάτρα χρειάζεται μια δημοτική πλειοψηφία η οποία είναι έτοιμη να συνταράξει τα λιμνάζοντα νερά της πόλης.

Σε μια περίοδο που πολλοί συμπολίτες μας υφίστανται τις συνέπειες της κατάρρευσης του εθνικού και τοπικού οικονομικού και αναπτυξιακού μοντέλου η κοινωνική πολιτική έχει καταλυτικό ρόλο για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Κοινωνικά παντοπωλεία, φροντιστήρια, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ξενώνες, δομές που είτε υπάρχουν και πρέπει να ενισχυθούν είτε πρέπει να δημιουργηθούν από μηδενική βάση, για οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Πρέπει όλοι να δεσμευθούν πως ο δήμος θα είναι η κινητήρια δύναμη που θα δημιουργήσει σε συνεργασία, με εθελοντικές οργανώσεις και ΜΚΟ, ένα ευρύτερο δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Ας μην γελιόμαστε δεν μπορούμε να παρέμβουμε σε ζητήματα κοινοβουλευτικού χαρακτήρα όπως τα οικονομικά μέτρα μπορούμε όμως να μετριάσουμε τις συνέπειες τους στον πολίτη.

Βασικό ζήτημα για την τοπική κοινωνία είναι η αντίληψη που έχει η κάθε υποψήφια δημοτική ηγεσία για τους τομείς της διοίκησης αλλά και της οικονομικής πολιτικής του δήμου. Απαιτούνται ρήξεις με κατεστημένα και πάγιες αντιλήψεις που σήμερα οδηγούν την οικονομική δραστηριότητα σε μαρασμό. Είναι αναγκαία η χρηστή και διαφανής διαχείριση των οικονομικών του Δήμου (για να αποφύγουμε γεγονότα όπως αυτά του Καρναβαλικού οργανισμού) με παράλληλη ενημέρωση του πολίτη για τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων του.

Η διαχειριστική διαύγεια είναι και θα πρέπει να είναι βασική παράμετρος του μοντέλου διοίκησης για κάθε αιρετό πρόσωπο. Στόχος να χτιστεί μια κουλτούρα λογοδοσίας και συχνού ελέγχου της δημοτικής αρχής

Χρειάζεται μια ριζική αναδιάρθρωση δομών που σχετίζονται με την αναπτυξιακή κατεύθυνση του δήμου που διαχειρίζεται μεγάλα κονδύλια από κοινοτικά πακέτα, η αξιοποίηση των οποίων είναι ζωτικής σημασίας. Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την χάραξη ενός συγκεκριμένου σχεδίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, για την Πάτρα των επόμενων δεκαετιών.

Τα μεγάλα θέματα που πρέπει να προχωρήσουν είναι η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, το αεροδρόμιο Αράξου και σύνδεση του με όλη την Ευρώπη, η αξιοποίηση του λιμανιού και η επέκταση σιδηρόδρομου.

Αδιαμφισβήτητα σημαντικές παρεμβάσεις απαιτούνται και στα ζητήματα καθαριότητας. Η εμπειρία δείχνει πως είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς της διαχείρισης ενός δήμου. Μόνο που πλέον το έργο των αρμόδιων δεν είναι μόνο η αποκομιδή απορριμάτων, αλλά και η διαχείριση τους ώστε να υπάρχει οικονομικό όφελος για την πόλη και τον πολίτη. Ο στόχος είναι σαφώς η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας με παράλληλη δέσμευση για παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την μέγιστη απόδοση με το μικρότερο δυνατό κόστος.  Πρέπει να στραφούμε σε προγράμματα ανακύκλωσης, εκτεταμένη αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας και των ειδικών για την βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να διατεθούν στους δήμους τα κατά τόπους περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν τα περισσότερα να κερδίσουν και τα περισσότερα να χάσουν από την αξιοποίηση ή μη της περιουσίας τους.

Η αλήθεια όμως είναι πως το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του και απαιτείται μια μεγάλη και σαρωτική αλλαγή. Την αλλαγή αυτή όμως δεν θα την φέρουν διάφορες φωτισμένες ηγεσίες αλλά οι πολίτες της Πάτρας που θα πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια ποια Πάτρα επιθυμούν!