Ταξίδι: Χριστούγεννα… σ΄άλλη γη, σ΄άλλα μέρη

advertisement

Για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστούν και να ξεφύγουν από τις πιεστικές κοινωνικές υποχρεώσεις, μακριά από τις καθιερωμένες παραδόσεις και τα συνηθισμένα πρόσωπα. Αν είστε κι εσείς από αυτούς, διαβάστε παρακάτω…
Τα Χριστούγεννα στην πόλη είναι πάντα όμορφα και είναι μια καλή περίοδος να συναντάμε φίλους και συγγενείς από τους οποίους, οι καθημερινές υποχρεώσεις μας κρατούν μακριά.

Επειδή όμως, η παραπάνω πρόταση δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και για κάποιους τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία να ξεκουραστούν και να ξεφύγουν από τις πιεστικές κοινωνικές υποχρεώσεις, τότε η ανάγκη για διαφορετικά Χριστούγεννα είναι ακόμα πιο έντονη και άμεση.

Υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο, που όχι μόνο θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι είναι περίοδος Χριστουγέννων, αλλά θα σας δώσουν και τη δυνατότητα να κάνετε και ηλιοθεραπεία. Εκτός βέβαια, αν θέλετε για πρώτη φορά να τιμήσετε πραγματικά τα Χριστούγεννα και να νιώσετε το ουσιαστικό πνεύμα των γιορτών που -σε αυτή την περίπτωση- ο προορισμός για εσάς είναι η ίδια η γενέτειρα του Χριστού, η Βηθλεέμ.

Ο άκρως εμπορευματοποιημένος τρόπος που γιορτάζονται πια τα Χριστούγεννα καθιστά οτιδήποτε δεν αφορά τη σπατάλη και τον καταναλωτισμό, εναλλακτικό τρόπο διακοπών, ακόμα και αν πρόκειται για ένα απλό ταξίδι στην Ισλανδία.
Ακολουθούν δέκα προτάσεις για εναλλακτικά Χριστούγεννα για όσους έχουν τη οικονομική δυνατότητα να κάνουν ταξίδια και το σθένος να απαρνηθούν τα… πεθερικά.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Η πόλη της μουσικής, η Νέα Ορλεάνη, δεν θα μπορούσε να μην είναι ένας από τους καλύτερους προορισμούς για τα Χριστούγεννα, εναλλακτικά και μη. Το Δεκέμβριο, το κέφι επικεντρώνεται στη γαλλική συνοικία, ενώ λαμπάκια κρεμασμένα από τα μπαλκόνια και  μουσικοί του δρόμου σε κάθε γειτονιά, δίνουν άλλη διάσταση στις γιορτινές μέρες.

Το μουσικό κομμάτι των γιορτών είναι το πιθανότερο να είναι ο λόγος που φέρνει κάποιον στη Νέα Ορλεάνη, καθώς από τις μικρές jazz μπάντες που παίζουν στους δρόμους της πόλης, μέχρι τα μεγάλα ονόματα και τις συναυλίες στα ιστορικά θέατρα, η  μουσική Dixieland υποδέχεται τον επισκέπτη σε μια ατέλειωτη και καθημερινή γιορτή.

Parmarth Niketan Ashram, Ινδία

Εαν σας έχει κουράσει ο υπερκαταναλωτισμός των δυτικών Χριστουγέννων, τότε δοκιμάστε φέτος να ζήσετε μια τελείως διαφορετική εμπειρία στην Ινδία. Στις όχθες του ποταμού Γάγγη, στους πρόποδες των Ιμαλαΐων βρίσκεται το ashram (ερημητήριο Ινδουιστών σοφών στην αρχαία Ινδία και σήμερα ομάδες που έχουν σχηματιστεί με σκοπό την πνευματική ανύψωση των μελών τους) Parmarth Niketan, το οποίο υποδέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες από κάθε σημείο του ορίζοντα.

Το Parmarth Niketan είναι ένα από τα μεγαλύτερα ashram της πόλης του Rishikesh, με πάνω από 1.000 δωμάτια διαθέσιμα, ενώ το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλογισμό, μαθήματα γιόγκα και διατροφικές συνεδρίες. Η επίσκεψή σας μπορεί να διαρκέσει από 10 μέρες μέχρι και 5 εβδομάδες.

Gramado, Βραζιλία

Μπορεί τα Χριστούγεννα να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά η αλήθεια είναι πως η θερμοκρασία και οι εποχές του χρόνου δεν είναι σε όλο τον πλανήτη ίδιες. Μια από τις χώρες που δεν βλέπουν χιόνι το Δεκέμβρη είναι και η Βραζιλία, αλλά αυτό δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας για την πόλη του Gramado, που τα τελευταία 20 χρόνια, έχει αυτοανακηρυχθεί σε χριστουγεννιάτικη πρωτεύουσα της χώρας.

Στο Gramado, οι γιορτές ξεκινούν από τα μέσα κιόλας του Νοέμβρη και συνεχίζονται μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεπερνούν συνολικά τις 500, ενώ στην περιοχή θα βρείτε και τα πιο όμορφα εθνικά πάρκα της Βραζιλίας, αν τυχόν και χορτάσετε τα Χριστούγεννα από το Νοέμβριο κιόλας.

Τσιάνγκ Μάι, Ταιλάνδη

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η ιδανική στιγμή του χρόνου για να επισκεφτείτε την Ταϊλάνδη, λόγω της καλής θερμοκρασίας της εποχής, χωρίς ιδιαίτερες βροχές να πλήττουν τη χώρα. Η Τσιάνγκ Μάι, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χωρίς την κακή αισθητική της Μπανγκόκ, αλλά με όλα τα χρώματα και την αληθινά όμορφη κουλτούρα της Ταϊλάνδης.

Εφόσον, η κύρια θρησκεία της Ταϊλάνδης είναι ο Βουδισμός, τα Χριστούγεννα περνούν μάλλον απαρατήρητα, κάνοντάς την έτσι ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να γλιτώσουν την εορταστική μανία. Έχετε υπόψη όμως, πως πολλά ξενοδοχεία και καταλύματα που απευθύνονται σε δυτικούς, έχουν την τάση να αναπαριστούν τα Χριστούγεννα, με όχι πάντα πετυχημένο τρόπο.

Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Κάθε χειμώνα ο ουρανός της Ισλανδίας φωταγωγείται εκπληκτικά από το Βόρειο Σέλας ενώ φέτος και εξαιτίας της ανεπτυγμένης ηλιακής δραστηριότητας αναμένεται το θέαμα να είναι το φωτεινότερο των τελευταίων 50 ετών. Οι περιοχές από τις οποίες μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας είναι πολλές, αλλά η πρωτεύουσα της Ισλανδίας είναι η πρώτη και καλύτερη από αυτές, καθώς μένοντας στην ίδια περιοχή, αν ταξιδέψετε λίγο παραπάνω, θα βρεθείτε σε ένα εντυπωσιακό ηφαιστειακό σκηνικό, ενώ την προσοχή σας αξίζουν και οι θεαματικοί θερμοπίδακες του τόπου.

Αρχιπέλαγος του San Blas, Παναμάς

Εαν όμως, θέλετε να ξεχάσετε τα Χριστούγεννα και το εννοείτε πραγματικά, τότε το ιδανικό μέρος για εσάς βρίσκεται στον μακρινό Παναμά. Στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας, βρίσκεται ένα συμπλεγμα 400 πανέμορφων νησιών και κοραλλιογενών υφάλων, εκ των οποίων μονάχα γυρω στα 70 κατοικούνται. Και τα 400 όμως, προσφέρουν στον επισκέπτη τις χρυσές παραλίες και τα καταγάλανα νερά της Καραϊβικής. Αν σταθείτε τυχεροί και σας πάει ο δρόμος σας στον Παναμά, φροντίστε να επισκεφτείτε τα περισσότερα νησάκια με καραβάκι, έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και οι ίδιοι να κάνετε τον… καπετάνιο!

Σιγκαπούρη

Μπορεί να έχει πάψει εδώ και χιλιετίες η Σιγκαπούρη να βλέπει χιόνι στους δρόμους της, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ντόπιους να ζήσουν με θέρμη το πνεύμα των Χριστουγέννων. Και όταν αναφερόμαστε σε «πνεύμα των Χριστουγέννων» στη Σιγκαπούρη, εννοούμε το καταναλωτικό πνεύμα, καθώς η χώρα είναι ο κατεξοχήν προορισμός για όσους θέλουν απλά να… ψωνίσουν! Τα εμπορικά κέντρα συναγωνίζονται με πάθος για τον καλύτερο χριστουγεννιάτικο στολισμό που στο τέλος της περιόδου βραβεύεται.

Οροσειρά Άτλας, Μαρόκο

Μπορεί το Μαρόκο, να μην είναι το πιο διάσημο μέρος του κόσμου για τις χιονοπλαγιές του, αλλά αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για ένα χιονοδρομικό κέντρο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, τότε οι πίστες της οροσειράς του Άτλαντα, θα πρέπει να είναι ο επόμενος προορισμός σας.

Οι αναβατήρες του χιονοδρομικού κέντρου μπορούν να σας φτάσουν μέχρι και τα 3.231 μέτρα, ενώ εξαιτίας της ασταθούς χιονόπτωσης που χαρακτηρίζει την περιοχή, καλό είναι να έχετε ενημερωθεί πριν κλείσετε εισιτήρια. Όπως και να έχει, οι πληθωρικές αγορές του Μαρακές, βρίσκονται μόλις  80 χιλιόμετρα από το κέντρο, οπότε και χιόνι να μην έχει, έχετε πολλές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές.

 

φωτό: Ρέικιαβικ, Ισλανδία