Ταξίδι: Διαδρομές στην Καρλσρούη την πόλη-βεντάλια που συνεχώς ζωντανεύει

advertisement

Υπάρχει μία πόλη στην καρδιά της Ευρώπης, στον Νότο της Γερμανίας, όπου η πλατωνική ρήση «μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω» επιβεβαιώνεται στη χαρτογράφηση και τη ρυμοτομία της.

Η Καρλσρούη (το δυσκολοπρόφερτο όνομα Karlsruhe οφείλεται στο ότι αποτέλεσε ετυμολογικά και ιστορικά το «ησυχαστήριο του Καρόλου») σχεδιάστηκε ως πόλη-βεντάλια για τις ανάγκες του κόμητα Καρόλου-Γουλιέλμου στις αρχές του 17ου αιώνα, και η κάτοψή της θυμίζει μοιρογνωμόνιο, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει το επιβλητικό παλάτι του Ηγεμόνα, απ’ όπου ξεκινούν ακτινωτά οι δρόμοι της πόλης, συνθέτοντας ένα τριγωνομετρικό πλέγμα πρωτόγνωρο στην ευρωπαϊκή πολεοδομία.

Η πόλη είχε μείνει για αρκετές δεκαετίες στην αφάνεια των ανιαρών επαρχιακών πόλεων της Γερμανίας, όμως χάρις στην ύπαρξη ενός εκ των πλέον παραδοσιακών και σημαντικών γερμανικών πολυτεχνείων, σήμερα πλέον γνωστό ως «Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης» (ΚΙΤ), με ιδιαίτερες επιδόσεις στην Αρχιτεκτονική, τη Μηχανολογία, τη Χημεία και την Πληροφορική, κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντικό κομμάτι διδασκόντων και φοιτητών, που έδωσαν έναν ιδιαίτερο τόνο στην πόλη.
Το δίκτυο του τραμ της πόλης θεωρείται από τους συγκοινωνιολόγους από τα αρτιότερα διεθνώς, ενώ η απόλυτα επίπεδη μορφολογία ωθεί κατοίκους και επισκέπτες στην καθημερινή χρήση του ποδηλάτου. Χάρις στο «Κέντρο Τεχνών και Τεχνολογίας των Μίντια» (ΖΚΜ), και με τη συμβολή του φιλοσόφου Πέτερ Σλότερνταϊκ και του εικαστικού Πέτερ Βάιμπελ, η Καρλσρούη αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης.

Για τους γερμανόφωνους επισκέπτες το βιβλιοπωλείο «Stephanus» καλύπτει όλες τις ανάγκες τους, ενώ ένας καφές στο «Max» (αμφότερα, στο κέντρο της πόλης), μια φωτεινή κυβιστική κατασκευή με επιρροές από το Μπάουχαους, προσφέρει τη γεύση και την αίσθηση των «καφέ» στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις.
Κωστας Θ. Καλφοπουλος kathimerini.gr