Βιβλίο: ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την ”τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις”

advertisement

Εμαθε να διαβάζει μόνος του όταν ήταν μόλις δεκαοχτώ μηνών. Στα οχτώ του γνώριζε οχτώ γλώσσες και στα έντεκα γράφτηκε στο Χάρβαρντ και έδωσε διάλεξη για τον τετραδιάστατο χώρο στη Μαθηματική Εταιρία του Πανεπιστημίου.

Έγραψε το δικό του βιβλίο γεωμετρίας στα αρχαία ελληνικά. Είχε το υψηλότερο IQ που έχει καταγραφεί στην ιστορία και πολυσχιδείς ικανότητες που άφηναν τους πάντες άφωνους.
Ήταν αδιαμφισβήτητα μία ιδιοφυΐα. Γιατί λοιπόν μια τέτοια χαρισματική προσωπικότητα πέθανε μόνος, φτωχός και ξεχασμένος απ’ όλους; Ο Γουίλιαμ Σίντις είναι πραγματικό πρόσωπο που έζησε στις αρχές του 20ού αιώνα (1898-1944) στις ΗΠΑ.

Ο Μόρτεν Μπρασκ σκιαγραφεί την πολυτάραχη ζωή του – τις εμπειρίες του ως πειραματόζωου για τις θεωρίες του πατέρα του, τους αγώνες του για κοινωνική δικαιοσύνη και τα σοσιαλιστικά πιστεύω του, τη διετή ομηρία του από τους ίδιους τους γονείς του – με βαθιά ανθρωπιά, διεισδυτική ματιά και συναρπαστικό ρυθμό.

Ενδεχομένως ο πιο έξυπνος άνθρωπος που έζησε ποτέ, έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την τέλεια ζωή. Όταν όμως έχεις εισπράξει τόσο λίγη αγάπη, ούτε η ευφυΐα ούτε η αναγνώριση αρκούν για να κάνουν τη ζωή σου τέλεια – ή έστω υποφερτή.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που προσκαλεί τον αναγνώστη σ’ ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, εξερευνώντας την άγνωστη ζωή μιας παραγνωρισμένης ιδιοφυΐας.

Στην προσωπικότητα του Γουίλιαμ Σίντις βασίστηκε ο ρόλος που ενσάρκωσε ο Ματ Ντέιμον στην περίφημη ταινία Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, του Γκας Βαν Σαντ.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Με πολλές λογοτεχνικές αρετές διαβάζουμε για τη ζωή του Σίντις, την ψυχολογία του, την αντιμετώπιση του περιβάλλοντός του, ένα σωρό καθημερινά περιστατικά που ανέπτυξαν και ανέλιξαν (;) την ψυχολογία του και τον χαρακτήρα του. Ένα βιβλίο που θα σας παρασύρει στη δύσκολη πλευρά των μαθηματικών και στη σκοτεινή πλευρά των γονεϊκών προσδοκιών. Μην το χάσετε!
Πάνος Τουρλής, Captainbook.gr, 30/08/13

Ο Μπρασκ γράφει ένα μυθιστόρημα υψηλής αισθητικής που αποφεύγει επιδέξια τον μελοδραματισμό, την επίδειξη και την ευκολία της καταδίκης. Οι χρονικές βουτιές της αφήγησης ουσιαστικά βοηθούν να σκιαγραφηθεί η ζωή του Σίντις, αλλά και να επισημανθούν οι κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες κινήθηκε.
Διονύσης Μαρίνος, diavasame.gr, 18/06/13

Εδώ μπορεί να υποψιαστεί ο αναγνώστης την εξέλιξη αυτού του χαρισματικού ανθρώπου. Να θαυμάσει, αρχικά, την ευφυΐα και το λαμπρό μυαλό του, να κατανοήσει τα αντιφατικά του συναισθήματα, να παρατηρήσει την επίδραση του πατέρα του – διάσημος ψυχίατρος της εποχής- στην εξέλιξη της προσωπικότητας του γιου του : ο πατέρας του είχε μετατρέψει την παιδική ηλικία του Σίντις σε ένα ψυχολογικό πείραμα, θεωρώντας ότι ο γιος του, αλλά και κάθε παιδί, μπορούσε με την κατάλληλη εκπαίδευση να αποκτήσει τις γνώσεις ενός ενήλικα.
Γιώργος Καρουζάκης, Θαλής + φίλοι [βιβλίο του μήνα], 28/03/13

Με αφορμή την εντυπωσιακή αλλά και βασανισμένη ζωή ενός ξεχωριστού ανθρώπου, η γλαφυρή μυθιστορηματική βιογραφία με την υπογραφή του Δανού συγγραφέα Μόρτεν Μπρασκ, οδηγεί τους αναγνώστες σε στοχασμό και προβληματισμό για τα όρια των πνευματικών δυνατοτήτων του ανθρώπου και της ανθρώπινης ψυχής που όταν παραβιάζονται μπορεί να οδηγήσουν στη δυστυχία.
Ελπίδα Πασαμιχάλη, BookBar, 29/03/13

Όχι μόνο επιτυγχάνει τον στόχο που έθεσε για τον εαυτό του ο συγγραφέας αλλά παράλληλα καταφέρνει να κρατά σε εγρήγορση τον αναγνώστη[…]’Οσο για το πλάσιμο των χαρακτήρων, αυτό γίνεται αριστοτεχνικά: οι χαρακτήρες δεν περιγράφονται αλλά ο αναγνώστης «μπαίνει στο μυαλό τους» (και κυρίως αυτό του Γουίλιαμ Σίντις) και βιώνει τα βιώματά τους.
Ιωάννα Σουφλέρη, BHMA Science, 10/03/13

Ο (Δανός) Μόρτεν Μπράσκ λοιπόν ιχνογραφεί τη ζωή του Σίντις και βασιζόμενος σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία του αλλά και (όπως επεξηγεί και στην εισαγωγή) σε προσωπικές του πέργολες μυθιστοριογραφίας, αρμολογεί ένα σφιχτό μυθιστόρημα που μπορεί να το πιάσεις με περίσκεψη αλλά θα σε τραβήξει στα έσω του εύκολα για 2 λόγους.

Πρώτον η μετάφραση του Λύο Καλοβυρνά δεν θα σου δώσει ευκαιρία να τον αμφισβητήσεις για το πόσο καλά έκανε τη δουλειά του. Κατά δεύτερον το στα όρια του αλα-Orson Welles μοντάζ της ιστορικής γραμμής βοηθάει να μη γίνει μια βαρετή μυθιστορηματική βιογραφία το βιβλίο.
Στυλιανός Τζιρίτας, e-tetradio.gr, 19/02/13

λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μόρτεν Μπρασκ γεννήθηκε το 1970. Μεγάλωσε στο Φρέντρικσμπεργκ και σπούδασε Ιστορία του Κινηματογράφου. Εγκατέλειψε τον τόπο διαμονής του στη Δανία και έζησε για κάποια χρόνια στη Μοζαμβίκη, όπου και έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα, Havet i Theresienstadt.

Το βιβλίο εκδόθηκε στη Δανία το 2007 και στη Γαλλία το 2011, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Στη Γαλλία ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Prix du Roman Fnac και Prix Chapitre du roman europeen. Το δεύτερο βιβλίο του, Η τέλεια ζωή του Γουίλιαμ Σίντις (2011), παρέμεινε για πολλές εβδομάδες στις λίστες των μπεστ σέλερ στη Δανία.

Με αυτό ο Μόρτεν Μπρασκ κέρδισε μια τριετή υποτροφία από το Statens KunstaΓd (Συμβούλιο Τεχνών της Δανίας). Σήμερα ζει στην Κοπεγχάγη, αλλά ταξιδεύει ανά τον κόσμο χάρη στην υποτροφία. Εκτός από τη συγγραφή, ασχολείται με τη διαφήμιση στο δημιουργικό τμήμα της εταιρίας Tabula Rasa Communications, της οποίας υπήρξε συνιδρυτής το 2001.

πληροφορίες
Συγγραφέας: ΜΠΡΑΣΚ, ΜΟΡΤΕΝ
Γλώσσα πρωτοτύπου: Δανέζικα
Μετάφραση: Καλοβυρνάς, Λύο
εκδόσεις Κέδρος