Πίεση για κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων από την τρόικα

advertisement

Εντονη πίεση δέχεται το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα για να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και στην ενσωμάτωση κάποιων εξ αυτών στον προϋπολογισμό. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να μην προχωρήσει σε οριζόντιες παρεμβάσεις, καθώς κάτι τέτοιο ελλοχεύει τον κίνδυνο της δημιουργίας περισσότερων προβλημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και κατ’ επέκταση στην δημοσιονομική προσαρμογή.

Η τρόικα θεωρεί ότι οι εν λόγω φόροι είναι αδιαφανείς και δημιουργούν συνθήκες άνισης ανακατανομής του εισοδήματος. Για τους λόγους αυτούς και επιμένει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει γρήγορα το τοπίο στους φόρους υπέρ τρίτων. Δεδομένου, όμως, ότι οι περισσότεροι συνδέονται με την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, επιχειρείται από την ελληνική πλευρά μία διαφορετική προσέγγιση ώστε να μην ενταθούν περαιτέρω τα υπάρχοντα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν:

1. Την ομαδοποίηση πολλών, αλλά μικρής απόδοσης φόρων υπέρ τρίτων. Οι φόροι αυτοί θα καταργηθούν, αλλά η δημοσιονομική τους επίπτωση θα είναι μικρή και διαχειρίσιμη χωρίς να απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις μεγάλου μεγέθους.

2. Την ενσωμάτωση κάποιων φόρων υπέρ τρίτων στον προϋπολογισμό, με στόχο να υπάρξει καλύτερη διαχείρισή τους και ταυτόχρονα αυστηρότερος έλεγχος των πόρων που συγκεντρώνονται και πώς αυτοί διανέμονται.

3. Την διατήρηση των κρίσιμης σημασίας φόρων υπέρ τρίτων, όπως η πλειοψηφία εκείνων που στηρίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με μελέτη που είχε παρουσιάσει η «Κ» συνολικά οι φόροι υπέρ τρίτων ανέρχονται σε 199. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για να αξιολογήσει τα στοιχεία για τα μη ανταποδοτικά τέλη υπέρ τρίτων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς και υπουργεία και να προετοιμάσει εισήγηση για την τύχη τους, εργάζεται πάνω στην αποτίμηση των φόρων υπέρ τρίτων. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας, αναμένει το πόρισμα της επιτροπής έως το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να καταρτίσει το τελικό σχέδιο που θα συζητηθεί με την τρόικα και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014.

Να σημειωθεί ότι από τους 199 φόρους υπέρ τρίτων, οι 93 σχετίζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία, 40 επιβαρύνουν την τουριστική αγορά, ενώ 25 καταβάλλονται υπέρ διαφόρων νομικών ενώσεων. Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο το πόσο σημαντικό είναι για τα ταμεία να μην σταματήσει η είσπραξή τους, σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως τα οικονομικά τους είναι υπό ασφυκτική πίεση.

Πέραν αυτού του θέματος, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε χθες πως αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) με την κυβέρνηση να περιμένει την απάντηση της τρόικας επί της προτάσεώς της.

«Με την τρόικα συνεχίζουμε σε καλό κλίμα, προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των ομαδικών απολύσεων υποστήριξε ότι αυτό θα «το δούμε την επόμενη βδομάδα». Σύμφωνα με πληροφορίες, για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η τρόικα δείχνει να συμφωνεί με την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει την διάταξη για την κατάργηση της αναγκαιότητας της υπογραφής του υπουργού Εργασίας με πράξη υπουργικού συμβουλίου και όχι με νόμο, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μία τέτοια ρύθμιση θα προκαλούσε έντονη πολιτική αντίδραση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και πιθανότατα θα καταψηφιζόταν εάν έπρεπε να περάσει από το κοινοβούλιο.
Σωτήρης Νίκας kathimerini.gr