Σαν σήμερα: 15 Δεκεμβρίου 1966 η ημέρα που ”ορφάνεψε” ο Μίκι Μάους

advertisement

Έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με την δημιουργία του Μίκι Μάους. Το στούντιό του γύρισε πολλές ταινίες με πρωταγωνιστές τους ήρωες παραμυθιών όπως η «Χιονάτη και οι 7 Νάνους», ο «Πινόκιο» κ.ά.

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1901, τέταρτος γιος ενός πολυτεχνίτη που κατέληξε να κάνει διανομές εφημερίδων με βοηθούς τα παιδιά του.

 

Με ένα ταλαντούχο συνάδελφό του, έστησαν δικό τους στούντιο και από το 1922 γύριζαν διαφημίσεις για τον κινηματογράφο και μικρές ταινίες κινουμένων σχεδίων. Δημιουργήθηκαν ο Μίκι Μάους, η Μίνι, ο Πλούτο και ο Ντόναλντ Ντακ. Η επιτυχία τον συνάντησε το 1928, με την ταινία «Το ατμόπλοιο Γουίλι», την πρώτη ομιλούσα κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστή τον Μίκι Μάους. Από εκεί κι έπειτα, οι ορίζοντες άνοιξαν.

Νέοι χαρακτήρες δημιουργήθηκαν και γνωστά παραμύθια διασκευάστηκαν σε καρτούν. Κινηματογράφος, τηλεόραση, βιβλία και κούκλες με τις φατσούλες των ηρώων του κατέκτησαν τον παιδόκοσμο και όχι μόνο. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ξεκίνησε να στήνει στο Λος Άντζελες την «Ντίσνεϊλαντ».

Λειτούργησε το 1955 με τόσο μεγάλη επιτυχία ώστε μια δεύτερη άρχισε να φτιάχνεται στη Φλόριδα. Δεν πρόλαβε τα εγκαίνιά της καθώς πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου του 1966. Η δεύτερη «Ντίσνεϊλαντ» άνοιξε στα 1971. Μια τρίτη, η Ευρω-Ντίσνεϊλαντ, λειτουργεί από το 1992 στο Παρίσι.
historyreport.gr