Σαν σήμερα: 13 Δεκεμβρίου 1967 «από χωρίου εις χωρίον»

advertisement

Ξημερώματα, 21 Απριλίου του 1967, οι πραξικοπηματίες συνταγματάρχες απομόνωσαν τον βασιλιά Κωνσταντίνο στο Τατόι και τη μητέρα του, Φρειδερίκη στο, Ψυχικό. Πρωί της ίδιας μέρας, ο Κωνσταντίνος μεταφέρθηκε στο Πεντάγωνο, όπου του ζητήθηκε να ορκίσει τη νέα «κυβέρνηση».

Η χούντα των συνταγματαρχών χρειαζόταν επίσημη αναγνώριση. Στη συνέχεια, θα έβλεπαν με ποιον τρόπο θ’ απαλλάσσονταν από τον βασιλιά. Κι ο Κωνσταντίνος που αιφνιδιάστηκε, χρειαζόταν χρόνο για να οργανωθεί, ώστε να μπορέσει, αργότερα, να επιβάλει τους δικούς του στρατηγούς. Κατέληξαν σ’ ένα κυβερνητικό σχήμα που εκπροσωπούσε και τις δυο πλευρές.

Το καλοκαίρι, ο Κωνσταντίνος επισκέφτηκε τον Καναδά, όπου έκανε την γκάφα να δηλώσει πως η κυβέρνηση δεν ήταν δική του. Οι πραξικοπηματίες είχαν τον νου τους. Ένα βασιλικό αντιπραξικόπημα οργανώθηκε για τις 26 Οκτωβρίου αλλά ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Νέα ημερομηνία ορίστηκε η 13η Δεκεμβρίου του 1967. Οι στρατηγοί φαντάζονταν πως έλεγχαν το στράτευμα. Κι ο Κωνσταντίνος πίστευε πως ο λαός θα του συμπαραστεκόταν.

 

Ξεχνούσε πως ο ίδιος είχε καταργήσει τον νόμιμο πρωθυπουργό της χώρας Γεώργιο Παπανδρέου. Κι ότι η μητέρα του είχε εξαναγκάσει τον προηγούμενο εκλεγμένο πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να φύγει στο εξωτερικό. Άλλωστε, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που θα διακινδύνευαν τη ζωή τους για ν’ απαλλαγεί η χώρα από μια χούντα και ν’ αποκτήσει μιαν άλλη.

Το βασιλικό αντιπραξικόπημα εκδηλώθηκε με ηλίθιο τρόπο. Στην ουσία, ελάχιστες στρατιωτικές μονάδες κινήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φιλοβασιλικοί διοικητές συνελήφθησαν από τους υφισταμένους τους. Για τη χούντα των συνταγματαρχών, το αντιπραξικόπημα ήταν ουρανοκατέβατο δώρο. Ο Κωνσταντίνος αναγκάστηκε να φύγει στη Ρώμη, ενώ, από το ραδιόφωνο, αναμεταδιδόταν η ίδια ανακοίνωση: Ότι κινήθηκε ενάντια στη νομιμότητα, ο στρατός δεν τον ακολούθησε κι αυτός το έσκασε «κρυπτόμενος από χωρίου εις χωρίον».

Την ίδια μέρα, 13 Δεκεμβρίου, ο στρατηγός Γεώργιος Ζωιτάκης ορκιζόταν αντιβασιλιάς και, με τη σειρά του, όρκιζε τη νέα κυβέρνηση. Πρωθυπουργός και υπερυπουργός ο Γεώργιος Παπαδόπουλος που παραιτήθηκε από τον στρατό όπως κι οι Νικόλαος Μακαρέζος και Στυλιανός Παττακός. Λίγο καιρό αργότερα, ο Ζωιτάκης θ’ απολυόταν.
historyreport.gr