Πάτρα: Το Σάββατο απολογούνται ο Αστυνομικός της Δίωξης Ναρκωτικών και οι υπόλοιποι συλληφθέντες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

advertisement

Εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου και περαιτέρω στη διακίνηση ναρκωτικών στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της συστηματικής και μεθοδικής έρευνας προέκυψε η συμμετοχή – εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση, έξι ατόμων, τεσσάρων ημεδαπών και δυο αλλοδαπών, υπηκόων Αλβανίας.

Από τους εμπλεκομένους συνελήφθησαν χθες  στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, τρεις ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 39χρονος Υπαρχιφύλακας, που υπηρετεί στην Αχαΐα, ένας 33χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος, που υπηρετεί στις τοπικές Φυλακές του Αγίου Στεφάνου και ένας 42χρονος.

Αναζητείται, για να συλληφθεί, ένας 34χρονος, ενώ άλλα δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα δυο αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 33 και 35 ετών, είναι υπόδικοι – έγκλειστοι στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της διακίνησης ναρκωτικών και της παράνομης οπλοκατοχής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης αξιοποιήθηκε προανακριτικό υλικό, που είχε συλλέξει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, στο πλαίσιο έρευνας για διακίνηση ναρκωτικών. Το υλικό αυτό υποβλήθηκε στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, για περαιτέρω εξειδικευμένη διερεύνηση, λόγω της εμπλοκής αστυνομικού και σωφρονιστικού υπαλλήλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 42χρονος ιδιώτης και ο σωφρονιστικός υπάλληλος, μαζί με τους δυο έγκλειστους αλλοδαπούς, από τον περασμένο Ιούλιο συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου, έναντι χρηματικών αμοιβών, που μοιράζονταν μεταξύ τους, σε διαφορετικά ποσοστά.

Ως προς την κατανομή των «ρόλων», οι δύο  αλλοδαποί, έγκλειστοι των Φυλακών, «αλίευαν» μεταξύ των συγκροτούμενων τους «πελάτες», που ήθελαν να προμηθευτούν ναρκωτικά ή/και κινητά τηλέφωνα. Οι δυο έγκλειστοι προωθούσαν τηλεφωνικά τις «παραγγελίες» στον 42χρονο ιδιώτη, ο οποίος στη συνέχεια παρέδιδε στον σωφρονιστικό υπάλληλο τα ναρκωτικά – κινητά τηλέφωνα.

Ακολούθως ο σωφρονιστικός υπάλληλος, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, τα τοποθετούσε σε προκαθορισμένα σημεία, όπου είχαν πρόσβαση οι δύο Αλβανοί.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης ελάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης και ακολουθούσαν κανόνες στεγανότητας, σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εντοπισμού και σύλληψής τους, από τις Αρχές.

Ενδεικτικά οι δυο αλλοδαποί – έγκλειστοι επικοινωνούσαν αποκλειστικά με τον 42χρονο ιδιώτη, τόσο για τις «παραγγελίες», όσο και για τα σημεία παραλαβής, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε επαφή με τον σωφρονιστικό υπάλληλο, αν και γνώριζαν τον ρόλο του.

Επιπλέον, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν εφοδιαστεί με τηλεφωνικές συνδέσεις, που αντιστοιχούσαν σε στοιχεία άλλων ατόμων (ghost phones), κυρίως αλλοδαπών, ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνεννοήσεις, χρησιμοποιούσαν ειδική «κωδική» συνθηματολογία.

Μέχρι στιγμής έχουν διακριβωθεί τουλάχιστον δυο περιπτώσεις εισαγωγής ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων στις Φυλακές του Αγίου Στεφάνου, ενώ προέκυψε ότι είχαν επεκτείνει περαιτέρω την παράνομη δραστηριότητα τους, στη διακίνηση ναρκωτικών και στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας ταυτοποιήθηκαν αρκετές περιπτώσεις συναλλαγών και αγοραπωλησιών ή από κοινού προμήθειας ναρκωτικών, με εμπλεκομένους τον 42χρονο ιδιώτη, τον 39χρονο Υπαρχιφύλακα και τον 34χρονο ιδιώτη, ο οποίος αναζητείται.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία και το αυτοκίνητο του Υπαρχιφύλακα ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 12,3 γραμμαρίων, μαχαίρι, αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης και κινητό τηλέφωνο.

Στο αυτοκίνητο και στην κατοχή του 42χρονου βρέθηκαν αστυνομική ράβδος και κινητό τηλέφωνο, ενώ στην οικία, το αυτοκίνητο και στην κατοχή του σωφρονιστικού υπαλλήλου (2) μαχαίρια, δίκαννο, καραμπίνα, (13) φυσίγγια των 9mm, φυσίγγιο των 7,65 mm, σπρέυ πιπεριού, ζευγάρι χειροπέδες και (2) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ο οποίος τους άσκησε σχετική δίωξη και τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο 39χρονος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα ενώ διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.