Στο “The Broken Circle Breakdown” το βραβείο LUX 2013

advertisement

To “The Broken Circle Breakdown” μια δραματική μουσική κομεντί που αφηγείται τον τραγικό χαμό που βιώνει ένα ζευγάρι Βέλγων κατέκτησε το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ο σκηνοθέτης Felix van Groeningen δήλωσε ότι “το LUX είναι σημαντικό, σε κάνει να βλέπεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ”. Το βραβείο LUX απονέμεται κάθε χρόνο σε ταινίες που προάγουν τις αρχές και αξίες της Ευρώπης.

Συγχαίροντας το νικητή και τους φιναλίστ, ο πρόεδρος Schulz σημείωσε πως “διδάσκοντας το ποιοι είμαστε και ποιοι θα μπορούσαμε να γίνουμε, οι ευρωπαϊκές ταινίες βοηθούν στη δημιουργία ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας. Εσείς οι δημιουργοί δε μας έχετε ανάγκη, αλλά εμείς οι πολιτικοί σας έχουμε ανάγκη γιατί ιστορίες και συναισθήματα γεννούν ταυτότητα και οι ευρωπαϊκές ταινίες στηρίζουν την Ευρώπη σαν κοινότητα”.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης σημείωσε ότι “είναι απίστευτη τιμή ότι οι ευρωβουλευτές διάλεξαν τη δική μου ταινία, την είδαν και την ψήφισαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό το βραβείο LUX: σε κάνει να δεις ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπες ποτέ. Βοηθά ταινίες να φθάσουν σε πολλές πολιτείες και χώρες και να τις δουν πολλοί. Άλλωστε κι εμείς γι αυτό τις φτιάχνουμε”.

Οι δύο άλλες ταινίες που ήταν φιναλίστ για το φετινό βραβείο ήταν οι “Selfish Giant” και “Miele”, των Clio Bernard και Valeria Golino αντίστοιχα.

Κάθε χρόνο το ΕΚ απονέμει το βραβείο σε ταινίες που προβάλλουν θέματα που απασχολούν την Ευρώπη. Οι τρείς φιναλίστ υποτιτλίζονται και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και προβάλλονται στις “Ημέρες LUX”, το ετήσιο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου που φέτος ήταν μεγαλύτερο από ποτέ και διεξήχθη και στα 28 κράτη μέλη της Ένωσης.