Ασθενείς με χοληστερίνη διακόπτουν θεραπεία λόγω έλλειψης χρημάτων

advertisement

Ο ένας στους δέκα Έλληνες (13%) με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, εγκαταλείπει τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί, καθώς δεν μπορεί να καταβάλει ούτε τη συμμετοχή του. Οι ασθενείς αυτοί κινδυνεύουν με έμφραγμα.

Από έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ) προκύπτει ότι το κόστος θεραπείας για τον έλεγχο της χοληστερίνης είναι υπέρογκο για μεγάλη μερίδα ελλήνων ασθενών. Αποτέλεσμα; Μόνο το 57% των πασχόντων έχουν σε φυσιολογικά επίπεδα τα λιπίδιά τους.

«Τα άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα είναι ιδιαίτερα αδικημένα, καθώς είναι η μόνη ομάδα χρόνιων ασθενών που καταβάλει 25% συμμετοχή στις στατίνες, ενώ όλες οι άλλες ομάδες ασθενών πληρώνουν 10% συμμετοχή στα φάρμακά τους», ανέφερε ο καρδιολόγος κ. Γιώργος Ανδρικόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη διοργάνωση του 17ου Συμποσίου Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου (13 – 14 Δεκεμβρίου), ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ανέφερε ότι αρτηριακή υπέρταση αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.

 

Ειδικότερα, στην ανθεκτική υπέρταση πρόσθεσε, η οποία αφορά περίπου το 5%-10% του συνόλου των υπερτασικών ασθενών, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος η οποία αφορά την κατάλυση της συμπαθητικής νεύρωσης του νεφρού (renal sympathetic denervation – RSD) με τη διαδερμική εισαγωγή, με τοπική αναισθησία, ειδικού καθετήρα στις νεφρικές αρτηρίες και χρήση υψίσυχνου ρεύματος. «Η διαδικασία είναι σχετικά απλή, ασφαλής και απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε απονεύρωση της νεφρικής αρτηρίας παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης έως και 32 mmHg κατά μέσο όρο, σε διάστημα παρακολούθησης έξι μηνών», είπε ο κ. Στεφανάδης.

Στις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης αναφέρθηκε ο επ. καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης. Σε αντίθεση με ο, τι ίσχυε μέχρι τώρα _ σημείωσε _ η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να μειώνεται σε όλους τους υπερτασικούς ασθενείς σε τιμές κάτω των 140/90 mmHg, ανεξάρτητα αν ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή νεφρική ανεπάρκεια.

Αν η πίεση των υπερτασικών, ηλικίας άνω των 80 ετών, είναι πάνω από 160, μπορούν να χορηγηθούν αντιυπερτασικά φάρμακα για μειωθεί η πίεση σε επίπεδα 140-150 mmHg. «Δεν φαίνεται όμως ότι η περαιτέρω μείωση της πίεσης έχει περισσότερα οφέλη. Αν ο ασθενής είναι ηλικιωμένος αλλά κάτω των 80 ετών και σε καλή βιολογική κατάσταση, ο στόχος της πίεσης θα πρέπει να είναι κάτω των 140 mmHg», πρόσθεσε.