Άγγελος Τσιγκρής: «Ένα στα πέντε παιδιά δεν μπορεί να επιβιώσει…! Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό;»

advertisement

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού (11 Δεκεμβρίου), ο δικηγόρος και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο φετινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού, βρίσκει ένα (1) στα πέντε (5) παιδιά στην Ελλάδα να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ή με άλλα λόγια να μην μπορεί να επιβιώσει!
Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Δικαιώματα του Παιδιού πρόσφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ήταν ο προάγγελος για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση μέσω της παροχής των στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών.
Επιπλέον, συνέβαλε στην αναγνώριση της ανάγκης να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον που θα θωρακίζει τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.
Τα στοιχεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά είναι συγκλονιστικά:
Περισσότερα από τα μισά παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποστερούνται σε μεγάλο βαθμό ένα ή περισσότερα από τα αγαθά ή υπηρεσίες που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία: 640 εκατ. παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση, 500 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, 400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, 300 εκατ. παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες), 270 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, 140 εκατ. παιδιά δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, 90 εκατ. παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό, 20 εκατ. παιδιά εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πολέμων τη δεκαετία του ’90, 18 εκατ. παιδιά σκοτώθηκαν σε πολέμους από το 1990 έως σήμερα, 15 εκατ. ορφανά παιδιά λόγω του AIDS σε ολόκληρο τον κόσμο.
Υπεύθυνοι για την παραπάνω εικόνα του Κόσμου μας δεν είναι μόνο όσοι τη δημιούργησαν, αλλά και όσοι τη γνωρίζουν και δεν αντιδρούν…»._
____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δίκτυο Πρόληψης της Εγκληματικότητας της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.