Γονίδιο ευθύνεται για το 1% των καρκίνων

advertisement

Γονίδιο το οποίο σχετίζεται με την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων σε τουλάχιστον 1% των ασθενών ανακάλυψαν ερευνητές στη Βρετανία. Πρόκειται για το γονίδιο CUX1, το οποίο θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει ένα νέο στόχο των στοχευμένων φαρμακευτικών θεραπειών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καρκίνος προκαλείται όχι όταν το γονίδιο είναι ενεργό, αλλά όταν αυτό απενεργοποιείται, οπότε πλέον «πυροδοτείται» η ανάπτυξη του καρκινικού όγκου. Σε όσους καρκινοπαθείς αυτό το γονίδιο είναι ανενεργό (σε περίπου 1 στους 100), αυτή μπορεί να είναι η βασική γενετική αιτία για την ασθένειά τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 7.600 καρκινοπαθείς. Το συγκεκριμένο γονίδιο δεν μεταλλάσσεται συχνά, όμως η μετάλλαξή του συμβαίνει σε πολύ διαφορετικές μορφές καρκίνου.

Έως τώρα δεν είχε εντοπισθεί ως υπεύθυνο για τον καρκίνο, επειδή οι γενετικές μελέτες εστίαζαν την προσοχή τους κυρίως σε γονίδια που μεταλλάσσονται με μεγάλη συχνότητα σε επί μέρους είδη καρκίνου. Το CUX1 μεταλλάσσεται σχετικά πιο συχνά στους αιματολογικούς καρκίνους.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μερικές δεκάδες ακόμα γονίδια, τα οποία επίσης μεταλλάσσονται με χαμηλή συχνότητα και μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου.

Στην ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Άνταμς του βρετανικού Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, περιλαμβάνονται ο Κωνσταντίνος Αλιφραγκής, η Στέλλα Λεμπιδάκη και η Έλλη Παπαεμμανουήλ.