Eυ.Βενιζέλος προς Σεραφείμ: Η Ορθοδοξία απέχει πλήρως από τιμωρητικές αντιλήψεις

advertisement

Απαντητική επιστολή στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή όσα αναφέρει ο ιεράρχης για το σύμφωνο συμβίωσης, για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία στη Βουλή.

Στην επιστολή, ο κ. Βενιζέλος αναπτύσσει την επιχειρηματολογία του, τόσο σε νομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θρησκευτικής πίστης, μη θέλοντας, πάντως, να αναφερθεί σε θέματα κανονικής τάξης.

Ειδικότερα για το θέμα του «αφορισμού» των βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, ο κ. Βενιζέλος απαντά ότι θεωρεί τη σχετική αποστροφή του κ. Σεραφείμ ως «σχήμα λόγου και όχι επισκοπική θέση που αξιώνει θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση».

Αναφέρει επίσης, ο κ. Βενιζέλος, ότι πρόκειται για ένα θέμα «νομοθετικής πολιτικής εθνικής και όχι τοπικής σημασίας» και γι αυτό «θα είχε ενδιαφέρον να διατυπωθεί αρμοδίως και συνοδικώς η άποψη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Επίσης, όπως αναφέρει, «η Ορθοδοξία απέχει πλήρως από αντιλήψεις κανονιστικές, ηθικοπλαστικές, τιμωρητικές».

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες Πολιτείας και Εκκλησίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Η ρύθμιση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ πολιτών ή ατόμων που υπάγονται στην ελληνική και κατ΄ επέκταση την ευρωπαϊκή έννομη τάξη είναι ζήτημα που ανήκει στη σφαίρα της Πολιτείας και των διεθνών υποχρεώσεών της και όχι της Εκκλησίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης:

«Αυτά έχουν κριθεί εδώ και δεκαετίες με αφορμή ζητήματα πολύ σημαντικότερα από το σύμφωνο συμβίωσης, όπως η νομική μεταχείριση της άμβλωσης, των προγαμιαίων σχέσεων, του πολιτικού γάμου, του διαζυγίου, του κλινικού θανάτου και των μεταμοσχεύσεων, (σε άλλες χώρες) της ευθανασίας, της παρένθετης μητρότητας, της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κοκ.

Οι θρησκευτικές μας αντιλήψεις ως προσώπων δεν μπορούν να επηρεάσουν, από ένα σημείο και μετά, τις επιλογές της ευρωπαϊκής και εθνικής έννομης τάξης και το εύρος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οφείλουν πολλά στον Χριστιανισμό, αλλά κινούνται πλέον σε μια παγκόσμια σφαίρα αξιών πολλαπλών προελεύσεων και επιρροών μέσα σε μια πλουραλιστική διεθνή κοινωνία. Η εθνική μας ταυτότητα και η ορθόδοξη παράδοσή μας δεν κινδυνεύουν, αλλά επιβεβαιώνονται μέσα στο περιβάλλον αυτό χωρίς να θίγεται όμως κανένας άλλος.

Η θρησκευτική πίστη και κοινωνία μπορεί να κριθεί στους κόλπους της Εκκλησίας ή της θρησκευτικής κοινότητας. Η πολιτειακή μας στάση κρίνεται θεσμικά, δημοκρατικά, δικαιοκρατικά.

Οι βουλευτές, τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια λειτουργούν ως όργανα του κράτους και όχι ως πιστοί υπό τον πνευματικό έλεγχο της θρησκευτικής τους κοινότητας. Το αντίθετο οδήγησε ιστορικά και δυστυχώς εξακολουθεί να οδηγεί, σε πολλά σημεία του κόσμου, σε τραγικές και απάνθρωπες καταστάσεις. Σε ανεξέλεγκτη βία. Σε ακύρωση της αξίας του ανθρώπινου προσώπου» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή του προς τον Ευ. Βενιζέλο, ο μητροπολίτης Πειραιώς υποστήριζε ότι η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια συνιστά «ύβρη προς τον Θεό».

«Σας παρακαλούμε θερμώς να μην προχωρήσετε για προφανείς μικροκομματικούς λόγους στην υλοποίηση αυτής της ύβρεως κατά του Θεού και των ανθρώπων διότι θα φυγαδεύσετε, θα αποδιώξετε και θα αποστερηθείτε de facto ως πρόσωπα τη χάρη και την ευλογία του Δικαιοκρίτου Κυρίου, τη βοήθεια και τη σκέπη του οποίου έχουμε καθημερινώς ανάγκη τόσον προσωπικώς όσο και εθνικώς, ιδιαίτερα τώρα κατά τις κρίσιμες στιγμές που διανύει ο τόπος μας», αναφέρει στην επιστολή του.

Τόνιζε δε, απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Βενιζέλο, ότι «η πνευματικής σας υποδομή και η οικογενειακή σας παράδοση εκ του αγίου λευΐτου πάππου σας μακαριστού παπά-Ευάγγελου Βενιζέλου αυτό επιτάσσει».

Ο μητροπολίτης Σεραφείμ σημείωνε ακόμη ότι η στάση του δεν είναι θέμα «ταλιμπανισμού και μισαλλοδοξίας, αλλά ταπεινή υπόμνηση ευθύνης και χρέους», ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η ομοφυλοφιλία είναι σιχαμερό και ακάθαρτο αμάρτημα για το σύνολο των Άγιων Πατέρων».