Σήμερα το επίσημο ξεκίνημα της «Ελιάς» αλα ελληνικά.Την Τετάρτη στην Πάτρα οι Σταύρος Μπένος και Αριστος Δοξιάδης

advertisement

Εφαλτήριο για την επίσημη ανακοίνωση της «Ελιάς», που φιλοδοξεί να συστεγάσει όλες τις κινήσεις και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, χαρακτηρίζει η κίνηση των «58» την σημερινή πρώτη ανοιχτή εκδήλωσή της στην Αθήνα.
«Μην περιμένετε εκπλήξεις. Ούτε να βγάλετε “λαγούς” από τη συγκέντρωσή μας.

Θα εκπλαγείτε ίσως από τον κόσμο, αλλά αυτός είναι και ο στόχος μας. Να καταδείξουμε ότι την επιτυχία της πολιτικής πρωτοβουλίας μας την επιθυμούν πρωτίστως οι πολίτες που ασφυκτιούν στο δίλημμα Σαμαράς ή Τσίπρας. Εκείνων δηλαδή που ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης χαρακτηρίζουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως αναγκαία τη σύσταση ενός τρίτου πόλου μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα που όλα δείχνουν πια ότι διακυβεύεται».

Ο πρόλογος ανήκει βέβαια σε ένα από τα μέλη της γνωστής κίνησης των 58 που σήμερα πραγματοποιούν την πρώτη εκδήλωσή τους στην Αθήνα (θέατρο Ακροπόλ, 7 μ.μ.). Ο κ. Γιάννης Βούλγαρης της εν λόγω πρωτοβουλίας θα αναγγείλει την Ιδρυτική Συνέλευση των 58, – έτσι την ονομάζουν τα μέλη της.

 

Αυτή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του νέου έτους και οι ομιλητές (πλην του κ. Βούλγαρη θα είναι οι Παρ. Αυγερινός, Γ. Μπέζος, Π. Αγανίδης και Χαριτίνη Καρακωστάκη) θα επαναλάβουν ότι δεν πρόκειται για τη συγκρότηση ενός ακόμη κόμματος. Αλλά για την κορύφωση μιας ανοιχτής πρόσκλησης που έχουν ήδη απευθύνει σε όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα της Κεντροαριστεράς να κατέλθουν από κοινού στις ευρωεκλογές στο πρότυπο της Ιταλικής Ελιάς – δηλαδή χωρίς να στερούνται της πολιτικής αυτονομίας τους.

Η επιτυχία, ωστόσο, του πολυσυζητημένου αυτού πειράματος παραμένει αμφίβολη παρά τη δημοφιλία που έχει στις δημοσκοπήσεις. Οχι μόνον γιατί η ΔΗΜΑΡ -διά του κ. Φώτη Κουβέλη- έχει ήδη απορρίψει κάθε ενδεχόμενο να ανταποκριθεί στην πρόσκληση των 58. Αλλά και γιατί και στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν την πρωτοβουλία των 58 με επιφύλαξη. Πέραν μάλιστα συγκεκριμένων προσώπων που εμπλέκονται στην πρωτοβουλία, όπως π.χ. η κ. Αθηνά Δρέττα, ακόμη και οι εν ενεργεία υπουργοί του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να λάβουν σαφή θέση.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή τα μέλη των 58 δεν γνώριζαν καν ποιοι «πράσινοι» βουλευτές θα παραστούν στην εκδήλωση. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα δεν έκρυβαν την επιθυμία τους να μην προσέλθει ούτε ο κ. Βενιζέλος, εκτιμώντας ως ορθή τη μέχρι σήμερα επιλογή του να αποφεύγει δηλώσεις και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως «καπέλωμα» της κίνησης.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, πάλι, αρκετά στελέχη δεν κρύβουν ότι στηρίζουν την πρωτοβουλία των 58. Μεταξύ άλλων οι κ. Σπ. Λυκούδης, Γρ. Ψαριανός, Βασ. Οικονόμου και Ανδρ. Παπαδόπουλος είτε εμμέσως είτε και ευθέως εκφράζουν το τελευταίο διάστημα τις σοβαρές αμφιβολίες τους για το αν η επιλογή του κ. Φώτη Κουβέλη να μη συνομιλήσει καν με τους 58, αλλά να συνεργαστεί π.χ. με τον κ. Ανδ. Λοβέρδο θα στεφθεί από επιτυχία στις ευρωεκλογές.

Κι αν υπάρχει ένας λόγος που οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες δεν θα παραστούν στην σημερινή εκδήλωση είναι γιατί δεν επιθυμούν να πολώσουν το ήδη τεταμένο κλίμα στη ΔΗΜΑΡ, ενόψει του κρίσιμου Συνεδρίου της που αρχίζει την Πέμπτη.

Αλλωστε και μεταξύ των 58 παραδέχονται ότι οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ θα είναι καθοριστικοί και για την πρωτοβουλία τους. Αναγνωρίζουν προφανώς τον κίνδυνο σε περίπτωση μη σύμπραξης στην κίνησή τους κάποιων -έστω- γνωστών στελεχών της Αγ. Κωνσταντίνου, το «πείραμά» των 58 να λάβει σύντομα τον χαρακτηρισμό «ΠΑΣΟΚ και λοιπές δυνάμεις». Πολύ περισσότερο όταν λόγω της δημόσιας στήριξής της πρωτοβουλίας από τον κ. Κ. Σημίτη ήδη έχει γραφεί στον Τύπο, ότι πρόκειται κατ’ ουσίαν για την αναβίωση της πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ, κάτι που επίσης απεύχονται πολλοί από τους 58 για προφανείς λόγους.

Μέσα σε αυτό το θολό τοπίο θα γίνει η σημερινή εκδήλωση, από την οποία έχουν δηλώσει ότι θα απέχουν τόσο ο κ. Γ. Φλωρίδης –τάχθηκε υπέρ της διάλυσης και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ- όσο και η κ. Αννα Διαμαντοπούλου η οποία πρότεινε επιπλέον την μετεξέλιξη των 58 σε κόμμα. Αντιθέτως εκ των πρώην εκσυγχρονιστών την κίνηση στηρίζουν ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης –έχει υπογράψει και το κείμενο- και «χαλαρότερα» ο κ. Τάσος Γιαννίτσης ο οποίος όμως ακούγεται ως ο επικρατέστερος να τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. Με την αίρεση βεβαίως ότι οι 58 δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια, καθώς αυτή μέχρι στιγμής μοιάζει να προσκρούει σε πολλές δυσκολίες κυρίως «προσωποπαγείς».

Την Τετάρτη, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στην Πάτρα
Εξ’ άλλου, την Τετάρτη, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, στις 6 το απόγευμα, θα λάβει χώρα η πρώτη συνάντηση γνωριμίας, με την κίνηση να εκπροσωπείται απο τους Στ.Μπένο και Αρ. Δοξιάδη