Από την Κίνα μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, χιλιάδες άνθρωποι τιμούν τον Νέλσον Μαντέλα

advertisement

Πέρα και πάνω από τα σύνορα, άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο τιμούν τον ηγέτη που «δίδαξε στον πλανήτη ότι ένας άνθρωπος μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο».

Ανάβοντας κεριά, εναποθέτοντας ένα μπουκέτο με λουλούδια μπροστά σε γιγαντιαία πορτρέτα του Νέλσον Μαντέλα, υψώνοντας νοτιοαφρικανικές σημαίες και ψάλοντας παραδοσιακά τραγούδια, πολλοί ανώνυμοι άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, από το Πεκίνο μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, απέτισαν φόρο τιμής στον ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ ο οποίος απέδειξε ότι «ένας άνθρωπος μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο».

Στα βάθη της Κίνας, στην επαρχία Χιουνάν, πολλοί φοιτητές άφησαν λουλούδια μπροστά σε ένα πορτρέτο του πρώτου μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής στο πανεπιστήμιο του Χενγκγιάνγκ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ωστόσο οι άνθρωποι συνέρευσαν στις πρεσβείες της Νότιας Αφρικής, όπως στο Πεκίνο, όπου τεράστια μπουκέτα κοσμούσαν τα δύο επιβλητικά, ασπρόμαυρα πορτρέτα του ακάματου αγωνιστή ο οποίος πέθανε το βράδυ της Πέμπτης σε ηλικία 95 ετών.

Στο Λονδίνο, έξω από την πρεσβεία όπου επί χρόνια συγκεντρώνονταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος του απαρτχάιντ για να διαμαρτυρηθούν, αυτή τη φορά μια ομάδα Νοτιοαφρικανών τραγουδούσε και χόρευε παραδοσιακά τραγούδια της χώρας. «Ο Μαντέλα απέτρεψε έναν εμφύλιο στη Νότια Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και πιστεύω ότι το κατάφερε χάρη στην ικανότητά του να συγχωρεί και να ξεχνάει το παρελθόν για το καλό της χώρας.

 

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά του» σχολίασε ένας από τους χορευτές.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ορισμένοι τυλιγμένοι με εσάρπες στα χρώματα της νοτιοαφρικανικής σημαίες, σχημάτιζαν ουρά έξω από την πρεσβεία για να υπογράψουν το βιβλίο των συλλυπητηρίων. Άλλοι άφηναν μηνύματα στο πεζοδρόμιο. «Ευχαριστούμε για τις θυσίες που έκανες για εμάς», έγραψε ένας άγνωστος ενώ ένας άλλος άφησε μια φωτογραφία του Μαντέλα όπου τον χαρακτήριζε «πατέρα της Αφρικής».

Στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ, όπου υψώνεται το άγαλμα του Μαντέλα, απέναντι από το κοινοβούλιο, ένας ανώνυμος τίμησε με το μήνυμά του τον ηγέτη που «δίδαξε στον πλανήτη ότι ένας άνθρωπος μπορεί ν’ αλλάξει τον κόσμο».

“Ο Νέλσον Μαντέλα είναι πιθανότατα ο μοναδικός που μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί θρύλος για όλα όσα έκανε. Πέτυχε να ενώσει μια χώρα που ήταν βαθιά διαιρεμένη», δήλωσε από την πλευρά του ένας κάτοικος του Εδιμβούργου. Ένας άλλος, από το Γιοχάνεσμπουργκ, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, μίλησε για το «υπόδειγμα αγάπης και συγχώρεσης» που υπήρξε ο Μαντέλα. «Δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν ισάξιό του, ήταν μοναδικός», πρόσθεσε.

Στο Παρίσι, το υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε ένα τεράστιο πορτρέτο του Μαντέλα, χαμογελαστού, να αποχαιρετάει τον κόσμο με υψωμένο το χέρι. Στην Καμπέρα της Αυστραλίας ανώνυμοι άνθρωποι εναπόθεσαν λουλούδια στο πεζοδρόμιο της νοτιοαφρικανικής πρεσβείας, όπως έγινε και στις Βρυξέλλες.

Στη Νέα Ζηλανδία, το Πολεμικό Μουσείο του Όκλαντ «ντύθηκε» τα χρώματα της Νότιας Αφρικής: πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο, μαύρο και άσπρο. Και στις ΗΠΑ, στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης, οι γιγαντοοθόνες ανακοίνωναν το θάνατο «ενός πραγματικά μεγάλου ανθρώπου».