Πιο χαμηλά Λόλα…

advertisement

του Αντώνη Καρακούση
Το ‘πε μια χαρά ο Τάσος Γιαννίτσης στη Θεσσαλονίκη: Θα συνεχίσουμε να τραγουδάμε όλοι μαζί «πιο χαμηλά Λόλα» ή θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα εργασθούμε συστηματικά και οργανωμένα για να ξανασηκώσουμε την Ελλάδα;

Αυτό είναι το πρώτο και ουσιαστικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί σήμερα από την ελληνική κοινωνία και πολιτική.

Είναι ακριβές ότι η κρίση πολλούς ακινητοποίησε και ακόμη περισσότερους καθήλωσε.Το «πιο χαμηλά Λόλα» πολλούς εξέφρασε και εκφράζει ακόμη. Κάποιους μπορεί και να βόλεψε  και σε  άλλους να προσέφερε το επιχείρημα της αλλαγής. Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο δυναμική θα είναι η αλλαγή κρυφολένε ορισμένοι  και όντως σιγοτραγουδούν Μαραβέγια επί σκοπώ.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι οι περισσότεροι των πολιτών  δεν συμβιβάστηκαν με την ιδέα της καταστροφής, ούτε αποδέχθηκαν το μοιραίο και αντιθέτως βρήκαν το κουράγιο να αλλάξουν και να δράσουν. Δεν συμφιλιώθηκαν με τη ιδέα πως όλα τελείωσαν και ότι δεν υπάρχει μέλλον μετά την κρίση.

Σε αυτά τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και των περιορισμένων πόρων αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες ξεχωριστές και δραστηριότητες άκρως ενδιαφέρουσες.Οι περισσότεροι των πολιτών που επλήγησαν από την κρίση δεν παραδόθηκαν σ’ αυτή, δεν υπέκυψαν στο σοκ. Αντιθέτως ανέλαβαν το όποιο κόστος, ανασκουμπώθηκαν, έκαναν επιλογές, πήραν αποφάσεις και έδρασαν πραγματικά αφήνοντας πίσω την κρίση και τις πολλές συνέπειές της.  

Το περασμένο Σαββατοκύριακο 150 τέτοιες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασαν στον εκθεσιακό χώρο της Helexpo στην Αθήνα εξαιρετικά προϊόντα, φτιαγμένα με φαντασία και μεράκι, σε σύγχρονες εντυπωσιακές συσκευασίες και προπάντων γευστικά και  ικανά να σταθούν στις αγορές του κόσμου όλου.

Από το Βόρειο Αιγαίο, από τις Κυκλάδες, από την Πελοπόννησο, από την Κρήτη, από τη  Στερεά και τη Θεσσαλία, από τη Μακεδονία, από την Ήπειρο, από παντού παρουσιάσθηκαν τυριά, αλλαντικά, καπνιστά ψάρια, ζυμαρικά, γλυκά, επεξεργασμένα, μέλι, προϊόντα μέλισσας, μαρμελάδες, φρούτα, όσπρια, ποτά, κρασιά, αναψυκτικά, μπύρες, βότανα, μια πανδαισία γεύσης και γαστρονομίας που δεν έχει να ζηλέψει καμία άλλη.

Πέρασαν χιλιάδες από τους μικρούς πάγκους, δοκίμασαν, έκριναν, ξεχώρισαν και ορισμένοι δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους.

Μια άλλη Ελλάδα φανερώθηκε εκεί, δείχνοντας σε όλους ότι δεν μας ταιριάζει το «πιο χαμηλά Λόλα»…

φωτό: πίνακας του Αλέκου Φασιανού