Πάτρα: Τo Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει…

advertisement

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στην Πάτρα με το εκπαιδευτικό έργο «Το Κινητό Μουσείο» που πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Aπό τις 9 έως τις 13 Δεκεμβρίου, το ΕΠΜ θα βρίσκεται στην Πάτρα και προσκαλεί τα παιδιά, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς στο ΚΔΑΠ Νοτίου Διαμερίσματος Δήμου Πατρέων (Ευβοίας 211),  για να γνωριστούν και να ανακαλύψουν μαζί τις συλλογές του ΕΠΜ μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί».

Τα πρωινά, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου, για μαθητές Α΄- Στ΄ Δημοτικού όπως επίσης και συνάντηση με εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα απογεύματα ,  μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία  να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα,  παιχνίδια και δραστηριότητες.  Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα και την Τετάρτη από τις 18.00-20.00, θα πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα για οικογένειες «Ξεφυλλίζοντας το κοινό μας ταξίδι». Την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή την ίδια ώρα, θα είναι ανοικτή στο κοινό η Διαδραστική Έκθεση «Ένα ταξίδι, Δρόμοι πολλοί».

Αποστολή του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί» είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να ανακαλύψουν το ΕΠΜ και τις συλλογές του στον τόπο τους.  Στόχος του ΕΠΜ είναι το πρόγραμμα να ταξιδέψει μέσα σε 2 χρόνια σε 30 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ευχαριστεί για την υποστήριξη και τη συνεργασία το Κ.Δ.Α.Π. Νοτίου Διαμερίσματος Δήμου Πατρεών καθώς και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης.

Το Σωματείο «Ελληνικό Παιδικό Μουσείο»

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωφελούς χαρακτήρα. Ιδρύθηκε το 1987 στην Αθήνα. O σκοπός του είναι να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν όλο τους το δυναμικό, ώστε να γίνουν πολίτες οι οποίοι με σεβασμό στην ατομικότητά τους θα αποκτήσουν και κοινωνική συνείδηση και την αίσθηση της ανάγκης να συμβάλλουν στην κοινότητα που ζούνε.

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αναπτύσσει συλλογές, εκθέματα, εκπαιδευτικά προγράμματα, μέσω των οποίων τα παιδιά εξοικειώνονται με στοιχεία του πολιτισμού, της ιστορίας, της τέχνης, της επιστήμης, του φυσικού και τεχνητού περιβάλλοντος και των ανθρώπινων σχέσεων.

Το 1994, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο με τη συνεργασία του Ο.Π.Α.Ν. του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε το Παιδικό Μουσείο, που  λειτουργεί στην οδό Κυδαθηναίων 14, στην Πλάκα. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 12 χρόνων, γονείς και εκπαιδευτικούς και σε οποιονδήποτε πρωτομαθαίνει και ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του παιδιού.

Περιγραφή των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν στο ΚΔΑΠ

Για ηλικίες 3 – 103…. χρόνων

Διαδραστική έκθεση «ένα ταξίδι, δρόμοι πολλοί»

Χρονική διάρκεια: 120’

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να εμπνεύσει τους επισκέπτες όλων των ηλικιών να εξερευνήσουν «δρόμους» προς κάθε είδους πραγματικό και φανταστικό ταξίδι – στην Ελλάδα, στον κόσμο, στον χρόνο και στο ίδιο το ταξίδι της ζωής.

Τι χρειαζόμαστε για να διανύσουμε τις αποστάσεις που μας χωρίζουν; Πώς η τέχνη μπορεί να «ταξιδέψει» ιδέες και μηνύματα μεταξύ των ανθρώπων; Με ποιους τρόπους μπορεί η τέχνη να βγει στον δρόμο; Ποιες είναι oi σημαντικότερες στάσεις του ταξιδιού της ζωής μας, μέχρι σήμερα; Ποιοι είναι οι συνταξιδιώτες μας στο ταξίδι της ζωής;

Με αφορμή τις συλλογές του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου και με οδηγό τις αισθήσεις και τη φαντασία τους, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν με τα αντικείμενα και τα παιχνίδια της έκθεσης και να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα.

Για  οικογένειες με παιδιά 4 – 12 χρόνων

Με δήλωση συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στα τηλέφωνα:   2610-317770 (απογευματινές ώρες) και  6976670194 (Σωτηροπούλου Αναστασία).

«Ξεφυλλίζοντας το κοινό μας ταξίδι»

Χρονική διάρκεια: 120’ Αριθμός συμμετεχόντων: έως 20

Βασικό στόχο του προγράμματος αποτελεί η γνωριμία κάθε οικογένειας με άλλες, μέσω της συλλογής και της ανταλλαγής στοιχείων γύρω από διαφορετικούς τομείς της καθημερινής ζωής.

Τι σημαίνει για μας “οικογένεια”; Ποια είναι τα μέλη της οικογένειάς μας; Τι μας ευχαριστεί να κάνουμε μαζί; Πού έχουμε ταξιδέψει; Ποιες ιστορίες γνωρίζουμε για το ταξίδι της οικογένειάς μας στο χρόνο;

Τα μέλη κάθε οικογένειας με οδηγό ένα εκπαιδευτικό φυλλάδιο  “ταξιδεύουν” στην κοινή τους πορεία, παίζουν με αντικείμενα από τις συλλογές του Ε.Π.Μ., συνεργάζονται και δημιουργούν χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά και τεχνικές, γράφοντας και εικονογραφώντας το δικό τους πρωτότυπο «βιβλίο-λεύκωμα» της οικογένειας, το οποίο και παρουσιάζουν στην υπόλοιπη ομάδα.