Πάτρα: ΣΟΨΥ… έκκληση για βοήθεια!

advertisement

Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας κλείνει φέτος τα δέκα χρόνια μιας τιτάνιας προσπάθειας ποιοτικής παροχής υπηρεσιών φροντίδας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης σε ψυχικά πάσχοντες και τις οικογένειες τους, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία των ενεργών πολιτών μπορεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην λογική που λέει «…τα περιμένουμε όλα από το κράτος».    

Ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας δημιουργήθηκε το 2003 μετά από πρωτοβουλία ευαισθητοποιημένων πολιτών, κυρίως ψυχιάτρων, ψυχολόγων,  κοινωνικών λειτουργών, χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και των οικογενειών τους και σήμερα αριθμεί 400 μέλη, χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, φροντιστές και φίλους. Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, πέτυχε και συνεχίζει:

Να αναπτύσσει δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για 250 χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τις 9:00 πμ. έως 21:00μμ. σε χώρο 100m2, να λειτουργεί προγράμματα αυτοβοήθειας και ψυχοεκπαίδευσης σε οικογένειες – φροντιστές ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, να πραγματοποιεί κάθε χρόνο πολυάριθμες εκδηλώσεις – παρεμβάσεις στην Κοινότητα για τη σωστή ενημέρωση για τη Ψυχική Υγεία και την καταπολέμηση του στίγματος, να προάγει την έρευνα για τη ψυχική υγεία και συμμετέχει στα περισσότερα επιστημονικά συνέδρια ψυχικής υγείας που γίνονται στη χώρα μας, να εκπαιδεύει εθελοντές ψυχικής υγείας

Ο όγκος της δραστηριότητας που αναπτύσσει ο ΣΟΨΥ Πάτρας είναι πολύ μεγάλος και αναντίστοιχος της οικονομικής του δυνατότητας. Ο Σύλλογος για την Ψυχική Υγεία Πάτρας στηρίζεται οικονομικά στις συνδρομές των μελών του. Οι συνδρομές, ενδεικτικά σας αναφέρουμε, πως είναι ετήσιες, και τα ποσά συμμετοχής είναι 10 ευρώ για τους χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και 20 ευρώ για τους φροντιστές και τους φίλους. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, πολλά από τα μέλη μας ανήκοντας στα πιο χαμηλά κοινωνικό-οικονομικά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στην ελάχιστη συμμετοχή της συνδρομής τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η βιωσιμότητα και συνέχεια των δράσεων του συλλόγου μας.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω και έχοντας ως οδηγό την πεποίθηση ότι «όλοι μαζί αλληλέγγυοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε», απευθύνουμε έκκληση συμπαράστασης και στήριξης προς εκείνους που μπορούν ακόμα να προσφέρουν από τα λίγα αλλά σημαντικά για εμάς αποθέματά τους. Αποθέματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, αγάπης και φροντίδας για τους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.