Για ρατσισμό κατηγορείται ο Μπομπ Ντίλαν

advertisement

Για υποκίνηση σε ρατσιστικό μίσος κατηγορείται ο Μπομπ Ντίλαν, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του το Συμβούλιο των Κροατών στη Γαλλία.

Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του τραγουδιστή σε συνέντευξή του στις οποίες συνέκρινε τις συγκρούσεις Κροατών-Σέρβων με τις διώξεις των Εβραίων από τους ναζί.

Ο τραγουδιστής είχε δηλώσει στο περιοδικό Rolling Stone ότι «εάν στο αίμα σου έχεις ένα αφεντικό σκλάβου ή έναν Κου Κλουξ Κλαν, οι μαύροι μπορούν να το νιώσουν. Αυτά τα πράγματα μένουν μέχρι σήμερα. Αυτό συμβαίνει και με τους Εβραίους που μπορούν να καταλάβουν το ναζιστικό αίμα και τους Σέρβους, το κροατικό».

Μετά τις δηλώσεις πολλοί κροατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αφαίρεσαν τα τραγούδια του, ενώ ακολούθησε και μήνυση από πλευράς κροατικής οργάνωσης που εδρεύει στη Γαλλία.

«Δεν έχουμε τίποτα κατά του Rolling Stone ή του Ντίλαν ως τραγουδιστή. Αλλά δεν μπορεί να εξισώνει τους Κροάτες εγκληματίες πολέμου με όλους τους υπόλοιπους Κροάτες», δήλωσε ο πρόεδρος των Κροατών της Γαλλίας, ενώ ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί ζήτησε πως «δεν επιδιώκουν χρηματική αποζημίωση αλλά επιθυμούν από ένα τραγουδιστή που είναι αγαπητός και σεβαστός στη Κροατία, να απολογηθεί στο κροατικό λαό».