Βιβλίο: Ετοιμο το νέο βιβλιοπωλείο της Εστίας

advertisement

Στην πολυκατοικία Διδότου και Δελφών γωνία θα στεγαστούν όλα τα βιβλία των εκδόσεων. Μέχρι τις γιορτές θα είναι έτοιμοι. Γωνία Διδότου και Δελφών, ένα νέο βιβλιοπωλείο, με όλα τα βιβλία των εκδόσεων της Εστίας.

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν τα φώτα και οι βιβλιοθήκες.

 

 

«Δεν είχαμε σκοπό να ανοίξουμε βιβλιοπωλείο, αλλά το θεωρήσαμε αναγκαίο. Αυτό το βιβλιοπωλείο θα πρέπει να έχει όλα τα βιβλία της Εστίας συγκεντρωμένα, όπως δεν φαίνονται πια πουθενά. Με τέτοιο βάθος τίτλων έπρεπε να έχουμε ένα βιβλιοπωλείο που να μπορούν οι αναγνώστες να τους βρουν όλους», λέει στην «Κ» η Εύα Καραϊτίδη.

Και ως Αθηναία, μου αφηγείται την ιστορία αυτού του παλιού και γοητευτικού δρόμου της Αθήνας, και σχεδόν ξεχνιέται να μιλήσει για το βιβλιοπωλείο. «Το νέο βιβλιοπωλείο βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη πολυκατοικία, που την είχε φτιάξει ο Αλέξανδρος Πατσούρης, γιος της Γαλάτειας Σαράντη, ο οποίος πέθανε πολύ νέος.

Ο Αλ. Πατσούρης εκτός από αρχιτέκτονας ήταν και γλύπτης, και αυτή η πολυκατοικία έχει πολύ έντονο χαρακτήρα γλυπτικής και ο δημιουργός της είχε τη μέριμνα για το καθετί, δεν άφηνε τίποτα στην τύχη του.
Σε αυτή την πολυκατοικία κατοίκησε ο Ιωάννης Κολλάρος και γύρω τότε υπήρχε μόνο η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Θυμάμαι ότι η κόρη του Κολλάρου, η Ευτυχία Κολλάρου-Σαραντοπούλου, έλεγε ότι το 1907 φυτεύτηκαν στην οδό Διδότου οι ακακίες που ακόμη στέκουν στα πεζοδρόμια.

Εκεί, στη γωνία όπου ξεκινάει ο πεζόδρομος της Δελφών, βρίσκεται και η προτομή της Ελλης Λαμπέτη, εκεί είχε για χρόνια η Σύλβια το Αναρχικό Βιβλιοπωλείο», λέει η Εύα Καραϊτίδη, που μας εκμυστηρεύεται ότι θα ήθελε πολύ να ανοίξει του Αγίου Νικολάου, αλλά δεν θα προλάβουν.

Διευκρινίζει όμως ότι αυτό το βιβλιοπωλείο «δεν είναι συνέχεια, και δεν πρέπει να το δει ο κόσμος σαν συνέχεια κανενός πράγματος. Είναι ένα βιβλιοπωλείο του εκδοτικού οίκου, που πρέπει να υπάρχει, είναι μεταξύ Κολωνακίου και Εξαρχείων και μ’ αρέσει που είναι συμβολικά αμφίσημο. Εκεί θα είναι στεγασμένη η εκδοτική μας ιστορία», προσθέτει.

Μια ιστορία που αριθμεί μερικές χιλιάδες τίτλους. Η Εύα Καραϊτίδη δεν μπορεί να τους μετρήσει.
Μας εξηγεί ότι στην Κατοχή η Εστία δεν έβγαλε βιβλία. «Τις τελευταίες δεκαετίες ανοιχτήκαμε σε μεγαλύτερη παραγωγή, αλλά ποτέ δεν ανοιχτήκαμε σε μεγάλα νούμερα, ούτε την περίοδο της φούσκας του εκδοτικού χώρου». Λίγο πριν από τις γιορτές, λοιπόν, στο κέντρο της Αθήνας, ένα νέο βιβλιοπωλείο, με γούστο και στυλ, και στεγασμένα όλα τα βιβλία των εκδόσεων της Εστίας.
Όλγα Σελλά