Σαν σήμερα: 4 Δεκεμβρίου 1642 ο καρδινάλιος που έβαλε τις βάσεις για τον «χρυσό αιώνα» της Γαλλίας

advertisement

Ο Αρμάν Ζαν ντι Πλεσί ντε Ρισελιέ γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1585. Η οικογένειά του ανήκε σ’ αυτές που είχαν το αρχαίο δικαίωμα να υποδεικνύουν στον εκάστοτε βασιλιά, επίσκοπο συγκεκριμένης πόλης.

Οι Ρισελιέ της Λισόν. Η επισκοπή χήρεψε στα 1606 κι ο πατέρας Ρισελιέ υπέδειξε τον γιο του.

 

Ο Ερρίκος δεν είχε αντίρρηση. Είχε όμως ο πάπας, καθώς ο νεαρός ήταν δυο χρόνια μικρότερος από το κατώτατο απαιτούμενο όριο ηλικίας. Ο Αρμάν ζήτησε ακρόαση από τον πάπα Παύλο Ε’ και του απάγγειλε λόγο σε άπταιστα λατινικά. Ο πάπας ενέκρινε την χειροτονία του. Ως επίσκοπος, επιδόθηκε με ζήλο στα καθήκοντά του.

Στη Γενική Συνέλευση του 1614 ήταν εκλεγμένος εκπρόσωπος των κληρικών της περιοχής του. Λεπτός, ψηλός, με πρόσωπο που ανάβλυζε σοβαρότητα, δεινός ρήτορας, τέλειος κάτοχος της νομοθεσίας με ταλέντο να δίνει το θέμα του περιεκτικά, ζουμερά και κατανοητά, εντυπωσίασε τους πάντες.
Κυρίως, την αντιβασίλισσα Μαρία των Μεδίκων.

Στα 1616, ο επίσκοπος Ρισελιέ έγινε γραμματέας της επικρατείας.
Τη χρονιά αυτή, ο Λουδοβίκος 13ος έκλεινε τα 15. Στα 1624, ο Ρισελιέ έγινε πρωθυπουργός. Μεγάλωσε τα εδάφη των γαλλικών αποικιών, συνέτριψε τη δύναμη των ευγενών και των ουγενότων (χριστιανών διαμαρτυρόμενων) και προστάτευσε τα γράμματα και τις τέχνες.

Ίδρυσε τη Γαλλική Ακαδημία κι έβαλε τις βάσεις για τον «χρυσό αιώνα» της Γαλλίας στον πολιτισμό.
Λίγο πριν από το θάνατό του, στις 4 Δεκεμβρίου 1642, παρακάλεσε τον βασιλιά να κάνει πρωθυπουργό τον Ιταλό Μαζαρίνο.
Εισακούστηκε.