Κύκλωμα εργασιακής εκμετάλλευσης εξαρθρώθηκε στο Αιτωλικό

advertisement

Εξανάγκαζαν Ρουμάνους να εργάζονται επί 12 ώρες καθημερινά χωρίς αμοιβή
Κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση εξαρθρώθηκε στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν 7 μέλη του κυκλώματος, τέσσερις άνδρες, ηλικίας, 39, 53, 54 και 56 ετών και μία 51χρονη γυναίκα, καθώς και δύο αλλοδαποί Ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 31 και 28 ετών. Επίσης ελευθερώθηκαν 12 θύματα, όλοι υπήκοοι Ρουμανίας.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι δράστες τους εξανάγκαζαν να εργάζονται επί 12 ώρες καθημερινά χωρίς αμοιβή, ενώ τους είχαν βάλει σε παλιά αποθήκη όπου διέμεναν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Όπως έγινε γνωστό στις 28 Νοεμβρίου πήγαν στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Ασφάλειας Αττικής δύο Ρουμάνοι και κατήγγειλαν ότι πριν από ένα μήνα περίπου «στρατολογήθηκαν» στη Ρουμανία από τους δυο συλληφθέντες συμπατριώτες τους, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τους υποσχέθηκαν νόμιμη εργασία στη χώρα μας, σε αγροτικές καλλιέργειες, με αμοιβή 25 ευρώ ημερησίως και δωρεάν σίτιση και διαμονή σε δωμάτια, που θα τους παραχωρούσαν οι ίδιοι.

Κατά τη διερεύνηση της καταγγελίας εξακριβώθηκε ότι από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκεί παρελήφθησαν από τον 31χρονο δράστη, ο οποίος τους εγκατέστησε σε εγκαταλελειμμένη αποθήκη, όπου διέμεναν σε άθλιες συνθήκες.

Από την επόμενη ημέρα τους ανάγκαζαν να εργάζονται επί 12ωρο, καθημερινά, στη συγκομιδή μανταρινιών σε χωράφια, χωρίς να τους δίνουν χρήματα ως αμοιβή, που έπαιρναν ωστόσο τα μέλη του κυκλώματος από τους εργοδότες τους.

Ο 53χρονος και η 51χρονη ήταν υπεύθυνοι για τις επαφές και τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες για την αμοιβή των εργατών και των ίδιων, ο 39χρονος, ο 56χρονος και ο 54χρονος ήταν υπεύθυνοι για τη μεταφορά τους στα χωράφια και σχεδόν όλοι ήταν υπεύθυνοι για την επιτήρησή τους και την επιστροφή τους στην αποθήκη, όπου διέμεναν.

Επιπλέον, τους υποχρέωναν, κάθε άτομο να καταβάλλει το χρηματικό ποσό των εκατόν πενήντα ευρώ το μήνα, σαν ενοίκιο για τη διαμονή στην αποθήκη.
Στις 27 Νοεμβρίου όταν τα θύματα επιχείρησαν να διαφύγουν, ο 31χρονος υπήκοος Ρουμανίας τους αντιλήφθηκε και αφαίρεσε τα δελτία ταυτότητάς τους, ενώ τους κλείδωσε σε χώρο της αποθήκης, από όπου κατάφεραν να αποδράσουν με τη συνδρομή άλλου ομοεθνή τους.
Οι αστυνομικοί στη συνέχεια εντόπισαν το χώρο που διέμεναν οι αλλοδαποί εργάτες και κατά την επέμβαση των αστυνομικών συνελήφθησαν τα μέλη του κυκλώματος.
Σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11.000 ευρώ, δυο δελτία ταυτότητα Ρουμανικών Αρχών, ένα περίστροφο, πολλές σημειώσεις με ημερομηνίες, ονόματα και αντίστοιχα ποσά για την είσπραξη αμοιβών του κάθε εργάτη, ένα φορτηγό και ένα αγροτικό όχημα.

Στα θύματα τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη σωματική και ψυχολογική κατάσταση παρέχεται ψυχολογική και ιατρική βοήθεια μέχρι να επιστρέψουν στη Ρουμανία σύμφωνα με επιθυμία τους σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ρουμανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μεσολογγίου.