Σώθηκε ενώ η καρδιά του σταμάτησε 17 φορές

advertisement

Βρετανός 41 ετών, είχε την εμπειρία επανεκκίνησης της καρδιάς του 11 φορές κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο και άλλων 6 επιπλέον, στο νοσοκομείο Royal Derby Hospital. Ο Dr Gareth Hughes δήλωσε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο ασθενής σχεδόν πάντα οδηγείται σε νευρολογική βλάβη.

Ο ασθενής, που είναι σε φόρμα και δεν είχε παλαιότερα προβλήματα με την καρδιά του, δηλώνει τυχερός που επέζησε. Δήλωσε ότι δεν αισθανόταν καλά εκείνη την ημέρα του Σεπτεμβρίου και πήγε να ξαπλώσει πριν ξυπνήσει στην ΜΕΘ.

Δεν είχα ποτέ προβλήματα με την καρδιά, πάντα ήμουν καλά και σε φόρμα, δήλωσε. Η οικογένειά μου τρομοκρατήθηκε. Η σύζυγος μου με έβαλε στο δάπεδο και προχώρησε σε CPR μέχρι που ήρθε το ασθενοφόρο. Χωρίς CPR ήταν πιθανό να έχω πάθει εγκεφαλική βλάβη, πρόσθεσε.

Στο ασθενοφόρο έγινε χρήση, επανειλημμένως, απινιδωτή για την επανεκκίνηση της καρδιάς. Είχε επιπλέον 6 ανακοπές κατά τη διάρκεια επέμβασης για την τοποθέτηση μπαλονακίου στην καρδιά του.

Ο Dr Hughes, επικεφαλής της δεκαμελούς ομάδας που έσωσε τον ασθενή, δήλωσε ότι είναι απίστευτα ασυνήθιστο να υπάρχει τέτοιο επιτυχές αποτέλεσμα όπου ο ασθενής όχι μόνο επέζησε αλλά και είναι νευρολογικά ανέπαφος. Το γεγονός ότι είναι αρκετά νέος και πιθανόν έχει ομαλές καρδιακές λειτουργίες τον βοήθησε να το ξεπεράσει.