Σαν σήμερα: 1η Δκεμβρίου 1521 ο Πάπας της προσοδοφόρας επιχείρησης των Indulgentiae

advertisement

Indulgentiae = συγχωροχάρτια
Γιος του Λαυρέντιου των Μεδίκων, του Μεγαλοπρεπή, ο Τζιοβάνι των Μεδίκων γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1475, στη Φλωρεντία. Στα 1513, εκλέχτηκε πάπας με το όνομα Λέων Ι’.

Ενστερνίστηκε το πνεύμα της Αναγέννησης, ξόδεψε πολλά χρήματα για τον εξωραϊσμό της Ρώμης και δυνάμωσε την κοσμική εξουσία του πάπα, διορίζοντας σε κάθε νευραλγική θέση συγγενείς του και εξοντώνοντας αντιπάλους.
Έκανε τη Ρώμη κέντρο της ευρωπαϊκής κουλτούρας και κάλεσε σ’ αυτήν τον Μιχαήλ Άγγελο, που φιλοτέχνησε εκεί μερικά από τα αριστουργήματά του.
Όμως, οι πόλεμοι, τα έργα και η προστασία των καλλιτεχνών άδειασαν τα ταμεία.
Συμφώνησε με τον επίσκοπο Μαγεντίας και του εκχώρησε το δικαίωμα να πουλά συγχωροχάρτια στους Γερμανούς. Η συμφωνία ήταν για οχτώ χρόνια με τα κέρδη μισά – μισά.
Η επιχείρηση πήγαινε θαυμάσια και οι δυο συνεταίροι θησαύριζαν, καθώς ποτέ δεν έλειψαν οι αφελείς που πίστευαν πως μπορούσαν να εξαγοράσουν την άφεση αμαρτιών και να εκπορθήσουν έτσι την πύλη του παραδείσου.
Το κακό είχε παραγίνει, στα 1517, όταν ο μοναχός Μαρτίνος Λούθηρος πολέμησε την εισπρακτική πρακτική.
Στα 1520, ο Λέων τον αφόρισε.
Πέθανε την 1η Δεκεμβρίου του 1521 και δεν πρόλαβε να δει τη δυτική εκκλησία, χάρη στον Λούθηρο, να χωρίζεται σε καθολικούς και διαμαρτυρόμενους.
historyreport.gr