Βιβλίο: Στις φλόγες της Σμύρνης και της Ιστορίας

advertisement

Ο Ντίνος Κουμπάτης, ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Αγαπημένο μου Αϊβαλί», στο νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Στις φλόγες της Σμύρνης»  ξεδιπλώνει μια οικογενειακή σάγκα, με αφετηρία την καταστροφή της Σμύρνης, το 1922.

«Μια αρχοντική οικογένεια της Σμύρνης, με ρίζες απ’ την Κρήτη, βιώνει το 1922 την καταστροφή της πόλης όπου ζει. Μέσα από τον ορυμαγδό η οικογένεια θα βγει αποδεκατισμένη και όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν θα καταλήξουν ύστερα από ένα επώδυνο ταξίδι στην Κρήτη και στον Πειραιά.

 

Μαζί με άλλους εκπατρισθέντες θα παλέψουν με χίλιες αντιξοότητες και θα δημιουργήσουν μια νέα ζωή, χωρίς ποτέ να βγάλουν από την καρδιά και τη μνήμη τους την κορωνίδα των μικρασιατικών πόλεων και χωρίς να επουλωθούν οι πληγές του ξεριζωμού.

Ο συγγραφέας περιγράφει με μελανά γράμματα τις τραγικές στιγμές ενός ολέθριου πολέμου, στιγματίζει, βασιζόμενος σε ιστορικά στοιχεία, τους πρωτεργάτες του ολοκαυτώματος, επιρρίπτοντας ευθύνες σε όλους όσοι ήταν υπαίτιοι για τα τραγικά γεγονότα, και δικαιώνει τα θύματα της καταστροφής, η οποία σημάδεψε ανεξίτηλα την Ιστορία».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντίνος Κουμπάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε θέατρο και γαλλική φιλολογία. Ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, δούλεψε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ιονέσκο για το σύνολο της σκηνοθετικής δουλειάς του, ενώ ακολούθησαν και άλλες διεθνείς βραβεύσεις του στο θέατρο αλλά και στα γράμματα.

Ως συγγραφέας ασχολήθηκε με όλα τα είδη του λόγου, και έχουν εκδοθεί είκοσι βιβλία του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε Γαλλία, Πολωνία και Αλβανία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Μεταφράσεις έργων του έχουν γίνει σε πολλές γλώσσες, και πολλά θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Το 2007 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ Βυζαντινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια και Επίτιμο Ακαδημαϊκό μέλος στην Ακαδημία Felgueiras της Πορτογαλίας.

Tο «Αγαπημένο μου Αϊβαλί» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, αποτελεί αντικείμενο διατριβής σε έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια.

Πληροφορίες:

«Στις φλόγες της Σμύρνης» του Ντίνου Κουμπάτη,

εκδ. Ψυχογιός.