Ανθρώπινη αλυσίδα προς την Ευρώπη σχημάτισαν χιλιάδες διαδηλωτές στην Ουκρανία

advertisement

Χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία έδωσαν σήμερα τα χέρια για να σχηματίσουν μια συμβολική αλυσίδα που ενώνει τη χώρα τους με την Ευρώπη, μετά την άρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κρατώντας ουκρανικές και ευρωπαϊκές σημαίες και φωνάζοντας «Η Ουκρανία είναι η Ευρώπη», οι διαδηλωτές δημιούργησαν μια αλυσίδα από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με έναν από τους διοργανωτές της κινητοποίησης αυτής, τον Αλεξάντερ Παχαλτσούκ, «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν τα χέρια σε όλες τις πόλεις, από το Κίεβο μέχρι τα δυτικά σύνορα» της χώρας με την Πολωνία, μέλος της ΕΕ.

Περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πήραν μέρος στην κινητοποίηση στη Λβιβ, κεντρική πόλη της δυτικής Ουκρανίας.

«Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας θέλει να ενσωματωθεί στην Ευρώπη», δήλωσε ένας διαδηλωτής από τη Λβιβ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν χθες Πέμπτη στη διάρκεια της συνόδους Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνιους να πείσουν τον Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.