Σάλος με αγγελία: Ξενοδόχος ζητά καμαριέρα, χωρίς να δίνει μισθό

advertisement

Καμαριέρες χωρίς μισθό ζητούσε ένας ξενοδόχος της Αίγινας, ο οποίος είχε αναρτήσει τη σχετική αγγελία στην ιστοσελίδα της “Χρυσής Ευκαιρίας”.

Η αγγελία παραμένει στην ιστοσελίδα και όλοι μπορούν να θαυμάσουν, σε ποιο σημείο έχουν φτάσει τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, μετά από τρία χρόνια Μνημονίων.

Ο συγκεκριμένος εργοδότης προσφέρει στέγη και φαγητό, σε όσες καμαριέρες θέλουν να εργαστούν τζάμπα γι’ αυτόν.

Στο θέμα παρενέβη η ΓΣΕΕ, η οποία καταγγέλλει ως απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη την τακτική ξενοδοχειακής μονάδας της Αίγινας.
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για ακραία φαινόμενα στην αγορά εργασίας και ζητά άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο δεν έχει αντιδράσει.

Η ΓΣΕΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην επαναφορά όλων των καταργούμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και τους εργαζομένους να καταγγέλλουν άμεσα τέτοιου είδους φαινόμενα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές και σε συνεργασία με τα συνδικάτα του κάθε επαγγελματικού κλάδου ή χώρου να προχωρούν στην ανάλογη συνδικαλιστική δράση, ώστε να αποτραπεί η ασυδοσία και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

“Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη τακτική ξενοδοχειακής μονάδας της Αίγινας, ο ιδιοκτήτης της οποίας με αγγελία σε εφημερίδα ζητούσε καμαριέρα προσφέροντας αντί μισθού δωρεάν διαμονή και φαγητό.

Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, των δυσβάσταχτων φόρων, τέτοιου είδους εργοδοτικές συμπεριφορές δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητες. Μπορεί αυτό το περιστατικό να είναι ακραίο αλλά δίνει ξεκάθαρα την εικόνα για το που μπορεί να οδηγηθεί η κατάσταση όταν ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 4 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.

Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αξιώνει την ασφάλιση του εργαζόμενου και την καταβολή μισθού σε χρήμα. Στην Ελλάδα της βαθειάς κρίσης και της ύφεσης όμως, η νομιμότητα καθίσταται πλέον έννοια σχετική.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει άμεσα στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών και στην επαναφορά όλων των καταργούμενων διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας ώστε επιτέλους να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι όποιες παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές.

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν άμεσα τέτοιου είδους φαινόμενα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές και σε συνεργασία με τα συνδικάτα του κάθε επαγγελματικού κλάδου ή χώρου να προχωρούν στην ανάλογη συνδικαλιστική δράση ώστε να αποτραπεί η ασυδοσία και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο”.