Σαν σήμερα: 30 Νοεμβρίου 1939 η εισβολή στη Φινλανδία

advertisement

Από τα βάθη των αιώνων, απ’ όταν υπήρχαν Σουηδοί και Ρώσοι, η γη της Φινλανδίας ήταν το έπαθλο του ανταγωνισμού τους. Οι Φιλανδοί είχαν, πάντα, τον σεβασμό των κατακτητών τους. Όχι, όμως, και την ελευθερία τους.

Επιτέλους, στα 1809, η ζυγαριά έγειρε υπέρ των Ρώσων και η Φινλανδία μετατράπηκε σε ρωσική επαρχία με Ρώσο γενικό διοικητή. Κατάφερε να διατηρήσει αυτονομία και να προοδεύσει ως το 1899, οπότε έπεσε θύμα του πανσλαβισμού και της άγριας καταστολής.

 

Η κατάσταση αυτή κράτησε ως το 1917. Με τη ρωσική επανάσταση, η Φινλανδία κατάκτησε την ανεξαρτησία της κι έγινε δημοκρατία. Οι επόμενες δυο δεκαετίες ήταν για τους Φιλανδούς περίοδος ειρηνικής δημιουργίας και ανάπτυξης.

Τα πρώτα σύννεφα στον ορίζοντά της φάνηκαν όταν, στις 22 Αυγούστου του 1939, η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε συμφωνία με τη χιτλερική Γερμανία. Κι όταν ο διαμελισμός της Πολωνίας συμπληρώθηκε (1.9.1939), οι Φιλανδοί έπαψαν να έχουν αυταπάτες. Άλλωστε, η Πολωνία ήταν το δεύτερο έπαθλο του ρωσοσουηδικού ανταγωνισμού ανά τους αιώνες. Και όχι μόνον αυτού.

Καθώς στην Ευρώπη μια καταθλιπτική ηρεμία άρχισε να επικρατεί μετά την κατάπαυση του πυρός στην Πολωνία, η Σοβιετική Ένωση κήρυξε τον πόλεμο εναντίον της Φινλανδίας. Η εισβολή ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου του 1939. Σε λιγότερο από τρεισήμισι μήνες, όλα είχαν τελειώσει. Στις 12 Μαρτίου του 1940, υπογράφηκε η συνθήκη της Μόσχας. Την ισχύ της ανέστειλε η γερμανική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση ( 22.6.1941) αλλά μόνο για πέντε χρόνια.

Από το 1945, μπήκε σε εφαρμογή. Σύμφωνα με τους όρους της, ο ισθμός της Καρελίας, το Βιιπούρι και το λιμάνι Λατόνγκαν προσαρτήθηκαν στη Σοβιετική Ένωση.
historyreport.gr