Πάτρα: «Πάρε – Φόρα – Εξετάσου» – 17 Φορείς στέλνουν το δικό τους μήνυμα κατά του AIDS

advertisement

Οι παρακάτω Φορείς, Οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Σύλλογοι και Ομάδες της Πάτρας:

•             PRAKSIS

•             ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

•             ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΤΗ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΦΥΛΩΝ  & ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

•             ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,  ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

•             ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΜΠΑΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

•             ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

•             ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ

•             ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

•             ΔΙΚΤΥΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ

•             HELMSIC

•             ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

•             ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

•             ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

•             BLENDER

•             ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ EΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

•             ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

•             Α.Σ.Τ.Ο. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ

με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS συνεργάζονται και διοργανώνουν μια σειρά δράσεων στην Πάτρα στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά του HIV/AIDS.

Αξίζει να σημειωθεί πώς η 1η Δεκεμβρίου θα αποτελέσει την ημερομηνία έναρξης στην Πάτρα του γρήγορου τεστ για τον ΗIV, του rapid test  με τη χρήση στοματικού υγρού και με αποτέλεσμα σε 20 λεπτά. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο που ενδιαφέρεται να το κάνει γρήγορα, χωρίς ραντεβού, άμεσα και κυρίως ανώνυμα. Η νέα αυτή υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για το κοινό κάθε Τετάρτη (10.00 – 16.00) στο χώρο του Κέντρου Ημέρας της MKO PRAKSIS (Τσαμαδού 38).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων:

Ενημέρωση, προφύλαξη, εξέταση, πορεία, συναυλία, αγκαλιές, αλληλεγγύη, δικτύωση, εξωστρέφεια.

ΚΥΡΙΑΚΗ

10.30-14.00

-Κινητή Μονάδα της PRAKSIS στην Πλατεία Γεωργίου όπου θα πραγματοποιείται το γρήγορο τεστ για τον HIV (σε περίπτωση βροχής οι δράσεις θα μεταφερθούν στον Έσπερο).

Στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας  και των παρεμβάσεων της ΜΚΟ PRAKSIS στον τομέα της πρόληψης, υλοποιεί από τον Ιούνιο 2010 το πρόγραμμα «Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης και Εξέτασης για τον HIV». Μια ειδικά διαμορφωμένη και εξοπλισμένη Κινητή Μονάδα, στελεχωμένη από κατάλληλα εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά θα βρίσκεται στην Πάτρα.

Τόσο στην Κινητή Μονάδα της PRAKSIS όσο και στα Πολυϊατρεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης της PRAKSIS,  παρέχεται καθημερινά δωρεάν, ανώνυμα και χωρίς ραντεβού το γρήγορο τεστ για τον HIV (τεστ που γίνεται με χρήση στοματικού υγρού και που δίνει αποτέλεσμα σε 20 λεπτά).

Η διαδικασία διενέργειας του τεστ περιλαμβάνει τρία στάδια:

1. Συμβουλευτική πριν την διενέργεια του τεστ/ pre test counseling

2. Διενέργεια του τεστ

3. Ανακοίνωση αποτελέσματος, post test counseling και σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση διασύνδεση με τα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς AIDS (στην περίπτωση της Πάτρας με το αντίστοιχο Κέντρο στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών “Άγ. Ανδρέας”).

-Ενημέρωση- διανομή προφυλακτικών και red ribbons

Εκπρόσωποι Φορέων, Οργανισμών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Συλλόγων και Ομάδων της Πάτρας επικοινωνούν το έργο τους στον κόσμο που θα προσέλθει. Παράλληλα, πραγματοποιείται διανομή προφυλακτικών και red ribbons.

-Λήψη video με ερωτήσεις σε περαστικούς, γνώμες- απόψεις από επώνυμους για τον HIV/AIDS από τη Helmsic σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.

12.00- 13.00

Ζωντανή ραδιοφωνική εκπομπή από την πλατεία Γεωργίου από το Βήμα Λόγου Επικοινωνίας Πολιτισμού – Β.Λ.Ε.ΠΟ http://www.vlepo.org/

17.00- 20.00

Κινητή Μονάδα της PRAKSIS στην Πλατεία Γεωργίου όπου θα πραγματοποιείται το γρήγορο τεστ για τον HIV

18.00

Σχηματισμός του red ribbon- σύμβολο της μάχης κατά του AIDS- με κόκκινα κεριά στο έδαφος της πλατείας Γεωργίου από το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Helmsic σε συνεργασία με το Εργαστήριο Υγιεινής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστημίου Πατρών και την Ιατρική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας.

19.00

Πορεία στους πεζόδρομους της Πάτρας. Διανομή ενημερωτικού υλικού και προφυλακτικών. Free Hugs. Εμψύχωση από τη Δημοτική Μουσική- Μπάντα του ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ.

21.00

LIVE από τους deck a dance στο Τag Cafe (Αγ. Ανδρέου 127)

Οι Deckadance είναι μία Disco/Funk μπάντα που παίζει τις μεγαλύτερες χορευτικές επιτυχίες από τις χρυσές δεκαετίες της διασκέδασης 70s & 80s!

23.00

DJ SET από τον Ηλία Λαμπρόπουλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων της βραδιάς θα διατεθούν για  την αγορά κρεβατιών  καθώς και άλλων αναγκών του Κέντρου Ημέρας για Ασυνόδευτους Ανήλικους της PRAKSIS (Drop- In Centre) στην Πάτρα

Τέλος, στις δράσεις συμμετέχουν σπουδαστές Κοινωνικής εργασίας και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Πάτρας.