Σύμφωνο συμβίωσης για ομοφύλους: Την μία μέρα προτάθηκε, την επομένη μπήκε στο ψυγείο

advertisement

Στο ψυγείο ξαναμπαίνει προσωρινά το σύμφωνα ελεύθερης συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς η Νέα Δημοκρατία υπαναχωρεί υπό το βάρος έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων και δεν κρίνει σκόπιμη την άμεση προώθηση μιας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Έτσι η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, κάνει ένα βήμα πίσω.

Η προοπτική της ένταξης σχετικής τροπολογίας στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε συζητηθεί κατά την προχθεσινή (Τρίτη) συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Τα Νέα”, πλέον το θέμα της τροπολογίας φαίνεται να “παγώνει”, υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιδράσεων στη ΝΔ.

Για το ζήτημα υπήρξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα βραχυκύκλωμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντίστοιχο με εκείνο του περασμένου Απριλίου, όταν έγινε η πρώτη απόπειρα προώθησης αντιρατσιστικού νόμου.

“Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης μπορεί να διαλύσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα”, ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε από τους επιτελάρχες της ΝΔ, τόσο στη Βουλή όσο και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στη Λεωφόρο Συγγρού. Κυβερνητικοί παράγοντες αναγνώριζαν πάντως ότι αργά ή γρήγορα το θέμα θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά, έπειτα από τις δύο καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την νομοθετική παράλειψη να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ζευγάρια του ίδιου φύλου.

Πλέον, από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο, με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να υπάρξει και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Ωστόσο, ο χρονικός ορίζοντας για την προώθηση του σχετικού νομοσχεδίου είναι ανοιχτός.