Μήπως το πρόγραμμα του παιδιού σας είναι παραφορτωμένο;

advertisement

Πριν αποφασίσετε να γράψετε το παιδί σας σε μια ακόμα δραστηριότητα, που σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, ας δούμε ποια σημάδια δείχνουν ότι ήδη το πρόγραμμα του είναι παραφορτωμένο και μάλλον θα πρέπει να το επανεξετάσετε…

Τα παιδιά, ήδη από την νηπιακή ηλικία, περνούν σημαντικό μέρος από τον χρόνο τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Η τάση της εποχής θέλει τους γονείς να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα περισσότερες γνώσεις και ερεθίσματα μπορούν, με αποτέλεσμα η καθημερινότητα τους να γεμίζει με μουσική, χορό, αθλήματα, γλώσσες κλπ.

Πριν, όμως, αποφασίσετε να γράψετε το παιδί σας σε μια ακόμα δραστηριότητα, που σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, ας δούμε ποια σημάδια δείχνουν ότι ήδη το πρόγραμμα του είναι παραφορτωμένο και μάλλον θα πρέπει να το επανεξετάσετε:

Είναι νευρικό, έχει άγχος και συναισθηματικά ξεσπάσματα. Ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος και η κούραση δεν του επιτρέπουν να χαλαρώσει με αποτέλεσμα να πιέζεται. Χαίρεται πολύ, όταν ακυρώνεται κάποια δραστηριότητα, γεγονός που είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν απολαμβάνει την δραστηριότητα και θέλει να σταματήσει. Δείχνει συνεχώς κουρασμένο, δεν κοιμάται καλά και παραπονιέται συχνά για πονοκέφαλο ή στομαχόπονο.

 

Παραπονιέται ότι δεν περνά πολύ χρόνο μαζί σας ή ότι δεν έχει πια χρόνο για να δει τους φίλους του ή να πάτε στην παιδική χαρά. Ξοδεύετε ατέλειωτες ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, τρέχοντας να προλάβετε τη μια δραστηριότητα μετά την άλλη. Δεν τρώει σταθερά γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, αλλά τσιμπολογά ανάμεσα στις δραστηριότητες.

Να θυμάστε ότι όσο ωφέλιμες είναι οι δραστηριότητες, άλλο τόσο απαραίτητος είναι και ο ελεύθερος χρόνος , ο χρόνος δηλαδή που το παιδί σας θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα : να παίζει και να είναι παιδί!