Σαν σήμερα: 28 Νοεμβρίου 1944 η Αλβανία του Εμβέρ Χότζα

advertisement

Στα 1941, στο εσωτερικό της κατεχόμενης από τους Ιταλούς Αλβανίας είχαν διαμορφωθεί τρία μέτωπα: Των φασιστών συνεργατών και δοσίλογων που δρούσαν στα πλαίσια της στήριξης του άξονα, των βασιλοφρόνων οπαδών του εξόριστου βασιλιά, Αχμέτ Ζόγου, και εκείνων που ήταν ενάντιοι και στον φασισμό και στη βασιλεία.

Ο ανταγωνισμός ανάδειξε στην πλευρά των τελευταίων την ηγετική μορφή του καθηγητή των γαλλικών, Εμβέρ Χότζα, παλιού αντίπαλου του Ζόγου.
Ένα συνέδριο (8 – 14 Νοεμβρίου του 1941) τέλειωσε με την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας και με ηγέτη του τον Χότζα.
Η αντιστασιακή και αντιφασιστική του δράση ξεκίνησε στα τέλη του ίδιου χρόνου.
Δώδεκα μήνες αργότερα (Δεκέμβριος του 1942), δημιουργήθηκε το Εθνικό Μέτωπο των βασιλοφρόνων, που απέσπασε και τη βρετανική στήριξη. Οι δυο πλευρές (κομμουνιστές και βασιλόφρονες) συνεργάστηκαν τους πρώτους μήνες του 1943 οπότε και σχηματίστηκε μια «κυβέρνηση του βουνού».
Τον Ιούλιο, διαφώνησαν, ενώ ο Χότζα είχε ήδη δημιουργήσει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.
Ο εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε, κατέληξε υπέρ των δυνάμεων του Χότζα.

Η απελευθέρωση της Αλβανίας άρχισε το 1944, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Στις 17 Μαΐου, οι παρτιζάνοι κυρίευσαν τις πόλεις Ελβασάν, Βεράτι και Κορυτσά. Στις 20 Σεπτεμβρίου, μπήκαν στο Μπιλίστε και, στις 25, στο Αργυρόκαστρο.
Ως τον Νοέμβριο, ολόκληρη η Νότια και κομμάτι της Κεντροδυτικής Αλβανίας βρίσκονταν κάτω από τον έλεγχο των ανταρτών.

 

Την 1η Νοεμβρίου, ξεκίνησε η επίθεση εναντίον των Τιράνων. Μετά από λυσσώδεις μάχες που μετατράπηκαν στο τέλος σε οδομαχίες, η πόλη κυριεύτηκε από τους παρτιζάνους βάζοντας τέλος στη γερμανική κατοχή (20 Νοεμβρίου του 1944).

Ο έλεγχος ολόκληρης της Αλβανίας Εμβέρ Χόντζα αποκτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου (1944).
Η χώρα εξελίχθηκε στον πιο σκληρό υποστηρικτή της πολιτικής γραμμής του Στάλιν.
historyreport.gr