Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην τουριστική έκθεση Philoxenia 2013

advertisement

Ιδιαιτέρως θετικά ήταν τα αποτελέσματα της πρώτης συμμετοχής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε έκθεση Τουρισμού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην τουριστική έκθεση Philoxenia που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το χρονικό διάστημα 21-24 Νοεμβρίου.

Κατά το τετραήμερο παρουσιάστηκαν και οι τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία) μέσα από το περίπτερο που είχε στηθεί, σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις για τον εγχώριο τουρισμό και όχι μόνο.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών και ιδίως των φορέων για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας ήταν αυξημένο, στοιχείο το οποίο αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το διαθέσιμο πληροφοριακό υλικό εξαντλήθηκε (συνολικά πάνω από 800 τουριστικοί οδηγοί).

Στα θετικά της παρουσίας της Περιφέρειας στην Philoxenia, ήταν πως οι περισσότεροι από τους επισκέπτες αναζητούσαν πληροφορίες, τόσο  για τις παραδοσιακές μορφές τουρισμού δηλαδή για παραθαλάσσια μέρη ή αρχαιολογικά μνημεία, όσο και για τον εναλλακτικό τουρισμό που προσφέρεται στην περιοχή μας, όπως αγροτουρισμό – γαστρονομία, ορεινοί – χειμερινοί προορισμοί κ.α.

Στην προσπάθεια αυτή για την προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συνέδραμε θετικά και η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας, διαθέτοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης συνεργάτες, οι οποίοι παρευρίσκοντο εκεί και ενημέρωναν τους επισκέπτες για κάθε πληροφορία που αναζητούσαν.

Στο περίπτερο βρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δ. Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας Β. Τυλιγάδας, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ναυπακτίας Μ. Καρβούνης, καθώς και ξενοδόχοι της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας, καθώς και ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ιωάννα Σπηλιοπούλου και Κώστας Τζαμαλούκας συμμετείχαν σε συναντήσεις με εκπροσώπους επαγγελματιών τουρισμού από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Τουρκία, την Ινδία και την Γαλλία. Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκε με λεπτομέρεια η δυναμική της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας, ενώ δόθηκαν πληροφορίες για τη διαθέσιμη τουριστική υποδομή.

Το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εκτός άλλων, επισκέφθηκαν ο υπεύθυνος εμπορίου και προώθησης επενδύσεων της Πρεσβείας της Πολωνίας στην Αθήνα, Miroslaw Gojdz, ο οποίος έδειξε σημαντικό ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία στο πλαίσιο αναπτυξιακών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων και ο Ivan Chalakov από το Τμήμα Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.

Η συμμετοχή στην έκθεση Philoxenia ήταν η τελευταία για το έτος 2013, μέσα στο οποίο η Περιφέρεια έλαβε μέρος σε πέντε συνολικά εκθέσεις και συγκεκριμένα στη Μόσχα  – MITT, στη Νάπολι – BMT, στην Αγία Πετρούπολη – INWETEX – CIS και στο Λονδίνο – WTM.

Ο απολογισμός με το πέρας της τουριστικής περιόδου αλλά και βάσει του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε για την περιοχή μας, είναι θετικός, ενώ εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα στο πλαίσιο προβολής και προώθησης του πλούσιου τουριστικού αποθέματος της Περιφέρειας.

Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης του υποέργου 3 «Συμμετοχή σε Διεθνείς και Εθνικές Τουριστικές Εκθέσεις» του προγράμματος «Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», άξονας Προτεραιότητας 7: Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδος, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.