«Καίνε» τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι καταθέσεις βουλευτών άλλων κομμάτων

advertisement

Οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρονται σε «προσβλητικές συμπεριφορές» εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής και κάνουν λόγο για «πλήρη ασέβεια στη Δημοκρατία».

Σε «πεπραγμένα» εντός του Κοινοβουλίου των βουλευτών της Χρυσής Αυγής έχουν αναφερθεί στις εφέτες ανακρίτριες, βουλευτές άλλων κομμάτων που κλήθηκαν σε κατάθεση και έδωσαν την άποψη τους για το κόμμα που έχει τεθεί υπό δικαστική έρευνα.

Στις καταθέσεις τους οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης, Παναγιώτης Ρήγας και Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρονται σε «προσβλητικές συμπεριφορές» εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής και κάνουν λόγο για «πλήρη ασέβεια στη Δημοκρατία».

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά, στις δύο δικαστικές λειτουργούς, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος είπε ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής εντός του Κοινοβουλίου «συμπεριφέρονταν όχι απλώς ομαδικά αλλά ως λόχος».

 

Ο βουλευτής τόνισε, καθώς φαίνεται να αποδίδει σημασία στη συγκεκριμένη εικόνα, ότι οι εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής «εισέρχοντο στη Βουλή όλοι μαζί σαν να ήταν μια διμοιρία. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν πειθαρχημένη στον αρχηγό της. Ακόμα και όταν έλειπε, φαινόταν η σύζυγός του να έχει έναν αρχηγικό ρόλο που να τον υποκαθιστά».

Σύμφωνα με τον μάρτυρα βουλευτή, σε έρευνα που προσπάθησε να κάνει βρήκε «μία ομιλία του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος ευθέως υποστηρίζει ότι η συμμετοχή τους στο Κοινοβούλιο δεν γίνεται επειδή πιστεύουν στον κοινοβουλευτισμό, αλλά επειδή με τον τρόπο αυτό μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλεονεκτήματα, όπως οι ατέλειες και η ασυλία τους ως βουλευτές, για να κάνουν πιο αποτελεσματικό τον αγώνα τους».

Στην κατάθεση της η βουλευτής της ΝΔ, Φωτεινή Πιπιλή, αναφέρεται στο περιστατικό με την φραστική επίθεση που είχε δεχθεί από τον βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη: «Εγώ υπήρξα το πρώτο θύμα χυδαίας επίθεσης μέσα στην Ολομέλεια, που έχει καταγραφεί από το κανάλι της Βουλής, όταν ο κ. Κασιδιάρης, και μάλιστα αναίτια, άρχισε να ουρλιάζει σε εμένα «κάτσε κάτω μωρή, πάλι πιωμένη είσαι;». Εγώ δεν αντέδρασα, γιατί καταλαβαίνετε τι θα γινόταν και σεβόμενη τον ναό της Δημοκρατίας, σιώπησα…».

Η κ. Πιπιλή εξιστόρησε στις ανακρίτριες ότι αμέσως μετά την επίθεση του κ. Κασσιδιάρη «…όπως είχα γυρίσει προς την πλευρά τους και απλώς κοίταγα, ένας από αυτούς μου έκανε μία κίνηση που, ειλικρινά, ανατρίχιασα. Έφερε το δεξί του χέρι, ενώ με κοιτούσε βαθιά στα μάτια προς το λαιμό του, πώς σφάζεις αρνί;

Δείχνοντας με, κάνοντας την κίνηση που υπονοούσε ευθέως ότι «εσένα θα σε σφάξω»…». Η βουλευτής κατέθεσε ότι την απειλητική χειρονομία της έκανε ο κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση, βουλευτής Ι. Μίχος… ο οποίος, όπως γράφτηκε στον Τύπο, μετά τη σύλληψή του ήταν εκδοροσφαγέας».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, μετέφερε στις ανακρίτριες την «εικόνα σύγκρουσης και έντασης» που δημιουργεί η Χρυσή Αυγή εντός Βουλής, η οποία, όπως είπε, μεταφέρεται και προς τα έξω: «Από το Κοινοβούλιο, με τις εμπρηστικές τοποθετήσεις των βουλευτών της, η Χρυσή Αυγή διεγείρει το φυλετικό μίσος και τα πολιτικά πάθη, καταφέρεται με προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο κατά των πολιτικών της αντιπάλων, κατά των δημοκρατικών θεσμών, κατά των αλλοεθνών.

Δημιουργεί μέσα στη Βουλή μία ατμόσφαιρα σύγκρουσης και έντασης και αυτό το κλίμα μεταφέρεται και προς τα έξω και κατά την άποψή μας λειτουργεί ως «σύνθημα» προς τα στελέχη της για να αναπτύσσουν δράσεις, με στόχο πάντα αυτούς που οι βουλευτές της μέσα στη Βουλή καταγγέλλουν».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε σε «παραστρατιωτικά χαρακτηριστικά» με τα οποία λειτουργεί η οργάνωση και τόνισε ότι «οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αξιοποιώντας την ασυλία που έχουν λόγω της ιδιότητάς τους, προεξάρχουν σε προπηλακισμούς και ύβρεις εναντίον δημοσίων οργάνων αλλά και απλών πολιτών.

Η Χρυσή Αυγή δεν έχει κανένα σεβασμό στη Δημοκρατία και τελικά είναι μία παραστρατιωτική οργάνωση με εγκληματική δράση, η οποία σχηματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι υποδύεται το κόμμα».

Στο μεταξύ, οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες έχουν λάβει συμπληρωματική απολογία από τον προφυλακισμένο κατηγορούμενο Νίκο Άγγο, ο οποίος το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου ήταν στην καφετέρια στο Κερατσίνι, όπου είχε πάει και ο Παύλος Φύσσας, και φέρεται να κινητοποίησε το «Τάγμα Εφόδου» λίγη ώρα πριν δολοφονηθεί ο 34χρονος μουσικός.

Ο Ν. Άγγος, του οποίου πρόσφατα απερρίφθη η αίτηση αποφυλάκισης, αναφέρεται σε «φραστική αντιπαράθεση» που έλαβε χώρα μέσα στην καφετέρια, μεταξύ της παρέας του Φύσσα και μελών της Χρυσής Αυγής. Όπως ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος, η παρέα του μουσικού «ξεκίνησε από τον «Μελιγαλά και την Πηγάδα».. ότι πρέπει να μας πετάξουν όλους μέσα, μας φώναζαν «φασίστα, φασίστα, Χρυσαυγίτες θα σας κάψουμε».

Μας κοίταζαν με απειλητικό ύφος. Έψαχναν να βρουν αφορμή. Περίμενα όμως ότι θα σταματήσουν. Δεν περίμενα ότι θα συμβεί αυτό το πράγμα». Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δηλώνει για το περιστατικό: «Δεν ξέρω αν οι υπόλοιποι πελάτες της καφετέριας είχαν πάρει είδηση για το συγκεκριμένο συμβάν».

Για το τηλεφώνημα που έκανε σε συγκατηγορούμενό του και την ακόλουθη κινητοποίηση μελών της Χρυσής Αυγής που έσπευσαν στο σημείο, ο Ν. Άγγος δηλώνει: «Παρεμπιπτόντως ανέφερα, μεταξύ άλλων, στον Κ κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία και το γεγονός ότι με ενοχλούσε μια άλλη παρέα.

Του είπα ότι είχαν έρθει επιπλέον άλλα 10 άτομα και μου φάνηκαν ότι είχαν εχθρικές διαθέσεις. Δεν ζήτησα την παρέμβαση κανενός, δεν ζήτησα βοήθεια, ούτε ζήτησα να έρθουν κάποιοι για να με βοηθήσουν να διαφύγω εγώ και ο Τ. Δεν ξέρω πώς σκέφτηκε ο Κ και λειτούργησε όπως λειτούργησε».

Όταν ο κατηγορούμενος ερωτάται από τις ανακρίτριες για ποιο λόγο δεν κατέθεσε από την αρχή πως βρισκόταν στην καφετέρια και ότι «είδε απειλητικές διαθέσεις ατόμων της παρέας του Φύσσα» δίνει την εξής απάντηση: «Ήταν η πρώτη φορά που πήγα σε ανακριτή. Ήθελα τώρα να πω όλη την αλήθεια…

Στη συμπληρωματική απολογία (σσ ενώπιον των ανακριτών Γεωργουλέα και Παπακώστα) κλήθηκα όχι από δική μου πρωτοβουλία αλλά μόνο μετά από παρότρυνση των ανακριτών, οι οποίοι με πίεζαν λέγοντάς μου να καταθέσω αυτά που ξέρω, ενώ εγώ δεν ξέρω κάτι άλλο, και ότι αν θέλω να βγω από τη φυλακή να καταθέσω όσα ξέρω. Εγώ, όμως, επιμένω μέχρι και σήμερα ότι δεν ξέρω κάτι άλλο».

Οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες αξιολογούν παράλληλα και καταθέσεις που έλαβαν από μάρτυρες για άλλες υποθέσεις που συνδέονται με τη δράση μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως τα επεισόδια στην Πηγάδα του Μελιγαλά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρουσία των βουλευτών Ηλ. Παναγιώταρου και Ηλ. Κασσιδιάρη, για τα οποία έχουν καταθέσει ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας.