Σαν σήμερα: 26 Νοεμβρίου 1912 ”καλότυχοι οι νεκροί που λησμονάνε…”

advertisement

Ο ιστορικός της ελληνικής λογοτεχνίας, Κ. Θ. Δημαράς, τον ονομάζει τελευταίο των μεγάλων ποιητών της Επτανησιακής σχολής. Ο Λορέντζος Μαβίλης γεννήθηκε στην Ιθάκη, στα 1860, έκανε φιλοσοφικές σπουδές στη Γερμανία κι εξελίχθηκε σε πολυγραφότατο μεταφραστή «ακόμα και από τα σανσκριτικά».

Ασχολήθηκε με διάφορα είδη αλλά κυρίως έγινε γνωστός για τα σονέτα του. «Ακούραστο δουλευτή του στίχου που μεταρσίωνε τη σοφία του και τη γνώση της τεχνικής σε λυρισμό», γράφει γι’ αυτόν ο Δημαράς.
Αναδείχτηκε μεγάλος μαχητής της δημοτικής γλώσσας, την οποία, ως βουλευτής, υπερασπίστηκε με πάθος στη διάρκεια της Αναθεωρητικής Βουλής του 1909.

 

Πατριώτης και θαυμαστής του ελευθερωτή της Ιταλίας, Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι, εντάχθηκε στους Γαριβαλδινούς ερυθροχίτωνες, το σώμα των διεθνών μαχητών που, μετά τον θάνατο του Γκαριμπάλντι, πολεμούσαν στο πλευρό όσων όπου γης μάχονταν για τη λευτεριά τους.
Ο ίδιος πολέμησε αντάρτης στην Κρήτη, το 1896, και στον Δομοκό με 300 συντρόφους του Γαριβαλδινούς στον πόλεμο του 1897.

Στα 1912, ένα σώμα των Γαριβαλδινών με αρχηγό τον Ριτσιότι, γιο του Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι, βρέθηκαν στην Ήπειρο να πολεμά στο πλάι των Ελλήνων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.
Αρχηγός των Ελλήνων Γαριβαλδινών ήταν ο Αλέξανδρος Ρώμας κι αξιωματικός ο ποιητής. Η μάχη του Δρίσκου έγινε στις 26 Νοεμβρίου του 1912 κι εξελίχθηκε σε μεγάλη καταστροφή.

Οι Τούρκοι του Εσάτ πασά τσάκισαν τους Γαριβαλδινούς που μάχονταν ηρωικά.
Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Λορέντζος Μαβίλης.
historyreport.gr