Δυτική Ελλάδα: Πρόστιμα ύψους 309.236 ευρώ σε 15 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 30 ανασφάλιστους εργαζόμενους

advertisement

Βαριές «καμπάνες» σε 15 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (οι περισσότερες απο τις οποίες εδρεύουν στην Αχαϊα) πέφτουν από το Υπουργείο Εργασίας για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας. Ο συνολικός αριθμός ελέγχων απο τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου έφτασε τις 231 επιχειρήσεις σε Αχαϊα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Ανασφάλιστοι εργαζόμενοι (συνολικά 30) διαπιστώθηκαν σε 15 συνολικά επιχειρήσεις με το ύψος των προστίμων, αθροιστικά, να φτάνει τα 309.236 ευρώ!

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναλύοντας τα αποτελέσματα του σχεδίου κατά της αδήλωτης εργασίας «Άρτεμις» ανέφερε σε δήλωση του:

«Ξεκινήσαμε μέσα στο καλοκαίρι μία πρωτοφανή «εκστρατεία» με σκοπό την πάταξη του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Δεν μείναμε, όμως, στα λόγια και τις πολιτικές ρητορείες όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα. Προχωρήσαμε σε πράξεις και ενέργειες, καλά μελετημένες και σχεδιασμένες.

Όπως είναι γνωστό, επιβάλαμε το μεγαλύτερο, ιστορικά, πρόστιμο (10.550 ευρώ) σε όσους δεν δηλώνουν και δεν ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους.

Διασφαλίσαμε, επίσης, ότι αυτό θα επιβάλλεται άμεσα και επιτόπια.

Ταυτόχρονα, σε όλη την επικράτεια ξεκίνησαν από τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας σαρωτικοί, εκτεταμένοι αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι.

Σήμερα παρουσιάζουμε επίσημα τα πρώτα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2013, στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 3.931 επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας 371 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,44%).

Σε σύνολο 18.974 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 583 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 3,07%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 5.967.319 €

Επίσης, η «Εργάνη» Σεπτεμβρίου παρουσίασε το μεγαλύτερο ισοζύγιο προσλήψεων-63.212 τον αριθμό-όχι μόνο για όλο το 2013 αλλά σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια, αποτυπώνοντας το πολύ μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών.

Παράλληλα, τον ίδιο μήνα για πρώτη φορά μετά από 4 συνεχόμενα χρόνια πτώσης, παρουσίασαν αύξηση τα έσοδα του ΙΚΑ.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ασκήθηκε όλο αυτό το διάστημα με τα υψηλά πρόστιμα και τους εκτενείς ελέγχους, έπιασε τόπο και δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.

Ωστόσο, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία είναι ένα υπαρκτό φαινόμενο και η προσπάθεια για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να είναι συνεχής. Γι’ αυτό και η πολιτική βούληση του υπουργείου Εργασίας θα παραμείνει αταλάντευτη και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν εκτεταμένα, αδιάκοπα και με την ίδια ένταση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές του υπουργείου Εργασίας συνεχίζονται με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό. Στις 5 Δεκεμβρίου σε ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστούν και θα δουν το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά, αναλυτικά και με απόλυτη ακρίβεια, τα στοιχεία της ιδιωτικής μισθωτής οικονομίας. Όπως αυτά απορρέουν από το πρωτοποριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας».