Κρίσιμο τεστ για τα ταμειακά διαθέσιμα αρχές του 2014

advertisement

Του Σωτήρη Νίκα
Η 11η Ιανουαρίου 2014 είναι η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, με την κυβέρνηση να καλείται να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο τρέχων έλεγχος.

Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει τις εκταμιεύσεις των δόσεων του προγράμματος και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του μέχρι και τις αρχές του 2014.

Καθοριστικός παράγοντας για το εάν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 1,9 δισ. ευρώ που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου του επόμενου έτους είναι το εάν θα εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τον Ιούλιο, αλλά δεν έχει εκταμιευθεί γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων που έχουν από τότε συμφωνηθεί.

 

Εάν η Ελλάδα δεν λάβει το 1 δισ. ευρώ μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, τότε δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το ομόλογο. Εάν εκταμιευθεί το ποσό από την Ευρωζώνη, τότε θα μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τα ομόλογα, αλλά μετά βίας θα κατορθώσει να «βγάλει» τον μήνα.

Είναι σαφές ότι το καλύτερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει άμεσα τις δράσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ και να κλείσει ο έλεγχος που διεξάγεται τώρα το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ώστε να εκταμιευθούν και τα 4,9 δισ. ευρώ που εξαρτώνται από την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δείχνουν να «κρατούν», έχουν φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων και εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.

Οπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, η λύση με τις περισσότερες πιθανότητες είναι να προχωρήσει η Ελλάδα σε μία έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων. Ομως, πρόκειται για μία λύση που το υπουργείο Οικονομικών δεν την επιθυμεί, καθώς θα επιβαρυνθούν οι ελληνικές τράπεζες και παράλληλα θα αυξηθεί και το ύψος των γραμματίων που θα πρέπει να αποπληρώσει το Δημόσιο. Κάτι που αυτόματα θα αυξήσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να κερδίσει χρόνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τα υπόλοιπα θέματα (κυρίως κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού).

Πρόκειται για την ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ, την υλοποίηση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας, την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και τη θέσπιση του νέου κώδικα για τους δικηγόρους.

Με εξαίρεση το τελευταίο, υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δράσεων. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, με την τρόικα να επιμένει στο κλείσιμο της εταιρείας ή τουλάχιστον στη δραστική συρρίκνωσή της.
kathimerini.gr