Στην Ελλάδα οι πάσχοντες της νόσου Αλτσχάιμερ είναι 200.000

advertisement

Ελάχιστα είναι τα εξειδικευμένα κέντρα διαμονής για ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, που νοσηλεύονται σε ιδιωτικές μονάδες για ηλικιωμένους.

«Στις μέρες μας, παρατηρείται μια χωρίς προηγούμενο αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Απόρροια αυτής, η συχνή εμφάνιση της νόσου Aλτσχάιμερ, καθώς το 95% των ασθενών είναι άνω των 65 ετών.

 

Ο κίνδυνος για ανάπτυξη άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση», εξηγεί η δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, διευθύντρια Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης ΥΓΕΙΑ, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ανοιας.

Τα νούμερα παραπέμπουν σε επιδημία: «Στην Ευρώπη οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 10 εκατ. και στην Ελλάδα 200.000. Παγκοσμίως είναι 37 εκατ. και αναμένεται να φτάσουν τα 115 εκατ. μέχρι το 2050».

Το πρόβλημα, ωστόσο, ακουμπάει κυρίως την οικογένεια, αφού «400.000 φροντιστές παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους Ελληνες ανοϊκούς ασθενείς». Οι κρατικές δομές εξυπηρέτησης των ασθενών με άνοια έχουν ιδρυθεί με τη χρηματοδότηση του υπ. Υγείας και λειτουργούν υπό την ευθύνη των Εταιρειών Αλτσχάιμερ. «Τα 13 Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα είναι Μονάδες Ημερήσιας Θεραπευτικής Φροντίδας των ασθενών με Ηπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της άνοιας), ήπιο και μέτριο στάδιο της νόσου Aλτσχάιμερ, παρέχοντας μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης, γυμναστικής, εργοθεραπεία, θεραπείες τέχνης κ.λπ.

Παράλληλα, παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές. Ωστόσο, ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με τους πάσχοντες», όπως εξηγεί η δρ Σακκά. «Αλλη δραστηριότητα της Εταιρείας Νόσου Aλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι το πρόγραμμα “Φροντίδα στο Σπίτι για ανοϊκούς ασθενείς” που δεν μπορούν να μετακινηθούν».

Οσο για τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια, «τα εξειδικευμένα κέντρα διαμονής στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και οι ανοϊκοί ασθενείς νοσηλεύονται κυρίως σε ιδιωτικές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όπου ελλείψει εκπαιδευμένων φροντιστών, δεν παρέχεται επαρκής νοητική και σωματική κινητοποίηση στους πάσχοντες, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασής τους. Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer υλοποιεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν επιμόρφωσης επαγγελματιών φροντιστών (SET CARE, τηλ.: 21070.13.271).

Πώς «χαρτογραφείται» το τρέχον σύστημα κρατικών δομών σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των πασχόντων;

Οπως ενημερώνει η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μ. Μακρή: «Για τη γεροντική άνοια και τις ασθένειες τύπου Aλτσχάιμερ, σήμερα λειτουργούν πέντε φορείς ΝΠΙΔ, δύο στην Αθήνα, ένας στη Θεσσαλονίκη, ένας στα Χανιά και ένας στον Βόλο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχαργώς», υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Περιλαμβάνουν Κέντρα Ημέρας, Οικοτροφεία, καθώς και Υπηρεσίες Στήριξης Οικογένειας, Μονάδες Βοήθειας και κατ’ Οίκον Νοσηλείας, καλύπτοντας ευρύ φάσμα υπηρεσιών.

Ειδικά ιατρεία μνήμης και κλινικές άνοιας λειτουργούν στο πλαίσιο νευρολογικών ή ψυχιατρικών τμημάτων γενικών νοσοκομείων (Αθήνα: Λαϊκό, Σισμανόγλειο, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, Αττικόν, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Κέντρο Ψυχικής Υγείας Πειραιά, Αιγινήτειο. Θεσσαλονίκη: Γ. Παπαγεωργίου, Γ. Παπανικολάου, Ιπποκράτειο, ΑΧΕΠΑ, Νοσοκομείο Παναγιά, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο).

φωτό: Η σταδιακή εξέλιξη του Αλτσχάιμερ μέσα από τις προσωπογραφίες του Αμερικανού ζωγράφου William Utermohlen.