Σαν σήμερα: 24 Νοεμβρίου 1859 η «Καταγωγή των ειδών»

advertisement

Έφριτταν οι πιστοί και ζητούσαν τον αφορισμό του συγγραφέα. Η εκκλησία απειλούσε. Το βιβλίο έγινε ανάρπαστο: Ήταν το σύγγραμμα του Κάρολου Δαρβίνου (1809 – 1882) με τίτλο «Περί τη γένεση των ειδών με τη φυσική επιλογή».

Εκδόθηκε στις 24 του Νοέμβρη του 1859 και ανέτρεψε όλα όσα ίσχυαν ως τότε. Γεννήθηκε ο δαρβινισμός. Πρέσβευε ότι το «είδος» δεν είναι σταθερό κι αναλλοίωτο.

 

Όλα τα είδη των φυτών και των ζώων, είναι το αποτέλεσμα της ασταμάτητης μεταβολής, της εξέλιξης από μια ή ελάχιστες υποτυπώδεις αρχικές μορφές. Αιτία της εξέλιξης είναι η φυσική επιλογή που οφείλεται στον αγώνα για τη «διαιώνιση του είδους». Είναι ένας αγώνας που τον διεξάγουν όλα τα ζωντανά πλάσματα της φύσης, και κατά είδη και κατά άτομα του ίδιου είδους.

Έτσι, κάθε άτομο και κάθε είδος αναπτύσσει εκείνες τις ιδιότητες που το βοηθούν να επιβιώσει ή δημιουργεί νέες, ανάλογα με το τι απαιτεί η προσαρμογή του στο περιβάλλον, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια, η «διαιώνιση». Με την κληρονομικότητα, οι αναπτυγμένες ή νέες ιδιότητες μεταβιβάζονται στους απογόνους, ενώ οι άχρηστες ατροφούν και, συχνά, χάνονται.

Σήμερα, η θεωρία της εξέλιξης είναι απόλυτα παραδεκτή κι, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η μόνη αμφισβήτηση που μπορεί να υπάρξει εντοπίζεται στην «ορθόδοξη άποψη πως μοναδικός παράγοντας αλλαγής και ανάπτυξης στη ζωή ήταν η φυσική επιλογή σε συνεργασία με αιφνίδιες αλλαγές ή μεταλλάξεις στους οργανισμούς».
historyreport.gr