Χρονιά άγριας φορολογίας θα είναι και το 2014

advertisement

Χρονιά άγριας φορολογίας θα είναι και το 2014 σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού. Ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις είναι οι μεγάλοι χαμένοι του επόμενου έτους καθώς θα κληθούν να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εκπληρωθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού.

 

 

Ας δούμε τα στοιχεία αναλυτικά:

 

• Οι εισπράξεις από τους φόρους στην περιουσία προβλέπεται να αυξηθούν το 2014 κατά 1,153 δισ. ευρώ, στα 3,937 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές νούμερο όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων (και των μετοχών διότι περιλαμβάνεται και ο φόρος υπεραξίας μετοχών). Μάλιστα η αύξηση στα έσοδα έρχεται μετά από μια χρονιά που οι φορολογούμενοι έβαλαν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξοφλήσουν όχι μόνο το χαράτσι αλλά και τρείς μαζεμένους ΦΑΠ (2011, 2012, 2013). Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων πρόκειται να φέρει στο δημόσιο ταμείο το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, ωστόσο η βεβαίωση θα φθάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, στα 3,3 έως 3,5 δισ. ευρώ.

 

• Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,33 δισ. ευρώ στα 12,91 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων (κυρίως επιχειρήσεων). Το βαρύ λογαριασμό πληρώνουν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 26% έναντι 20% που ίσχυε για τα κέρδη του 2012, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φορολογούνται με 26% από το πρώτο ευρώ, οι μικροϊδιοκτήτες που θα πληρώσουν φόρο 11% από το πρώτο ευρώ ενοίκια που θα εισπράξουν και οι επιχειρήσεις που θα κληθούν να επιστρέψουν μεγάλα ποσά για την επιστροφή των αφορολόγητων αποθεματικών της περιόδου 2000-2003.

 

• Τα συνολικά φορολογικά έσοδα πρόκειται να διαμορφωθούν στα 45,66 δισ. ευρώ έναντι 44,4 δισ.

 

• Υπάρχει μια ακόμη πρωτοφανής πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Είναι αυτή που αφορά στην τάση μεταβολής των φορολογικών εσόδων, δηλαδή στη σχέση μεταξύ της πορείας της οικονομίας και της πορείας των φορολογικών εσόδων. Ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,1% τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8%. Πρόκειται για μια πρωτοφανή τάση μεταβολής (buoyancy) 29,11. Με άλλα λόγια για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά 29,11 ευρώ! Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη.

 

ΠΗΓΗ: www.capital.gr