Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμό στην Καλαμπάκα

advertisement

Νεκρή βρέθηκε μια αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 20 χρονών και βάρους 200-250 κιλών στην Μυκάνη Καλαμπάκας στο δάσος Ρίγκλοβο, κοντά στον Ίωνα ποταμό.

Η αυτοψία έδειξε ότι ο θάνατός του προήλθε από πυροβολισμό στο κεφάλι πριν από 4-5 ημέρες. Υπεύθυνοι πρέπει να είναι κυνηγοί γιατί γύρω από την αρκούδα βρέθηκαν σχετικά ίχνη. Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε ένα μήνα.

Στο χώρο που βρέθηκε νεκρή η αρκούδα μετέβησαν η υπεύθυνη γραφείου Καλαμπάκας για το πρόγραμμα Life Against Poison του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Ζωή Καρανίκα και ο συνεργάτης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, Βάιος Κουτής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Δασαρχείου Καλαμπάκας, της κτηνιατρικής Υπηρεσίας Τρικάλων, του Δήμου Καλαμπάκας και της Θυροφυλακής.

Είναι το δεύτερο μέσα σε λίγες ημέρες περιστατικό που σημειώνεται στην περιοχή, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα πολίτης είχε ενημερώσει επώνυμα και με κινηματογραφικό υλικό για τον εντοπισμό νεκρής αρκούδας στο όρος Βόιο, σε δύσβατο σημείο δίπλα σε ορειβατικό μονοπάτι. Το ζώο είχε πυροβοληθεί κάτω από τον αυχένα και στην αριστερή ωμοπλάτη.

Με αφορμή τα δύο παραπάνω περιστατικά οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ και ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υπενθυμίζουν ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.