Φόρος ακινήτων: Ο Δήμος θα καθορίζει τι θα πληρώνεις

advertisement

Κάθε δήμος να καθορίζει μόνος του το είδος της φορολογίας από τα ακίνητα, με σκοπό να σταματήσει η χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους, πρότεινε ο  υπουργός  Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, συγκεκριμενοποιώντας πρόταση που είχε διατυπώσει ο πρωθυπουργός.

«Κάποτε θα πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα, η είσπραξη του φόρου ακινήτων να γίνεται από τους ΟΤΑ», -είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ALPHA 98,9. «Άλλωστε αυτό συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Σχεδόν σε όλον τον κόσμο όπου εφαρμόζεται αυτό το σύστημα, ο φόρος είναι ανταποδοτικός».
Έτσι αν ισχύσει το μέτρο, ανάλογα με το τι ποιότητα υπηρεσιών θέλει να έχει ένας δήμος θα ορίζει και το ύψος του φόρου που θα μπαίνει πάνω στα ακίνητα. Όπως επισήμανε ο κύριος Μιχελάκης, το ποσό που προϋπολογίζει το κράτος να εισπράξει από το φόρο ακινήτων αντιστοιχεί σχεδόν στο ποσό που δίνει το κράτος στους δήμους, δηλαδή περίπου 3 δις ευρώ. «Θεωρώ ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να μπορέσει να μπει στο τραπέζι και να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του θέματος», δήλωσε ο υπουργός.