Μέρκελ: Ο Αντ. Σαμαράς μου παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα – Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς των προσπάθειών σας

advertisement

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο – Γερμανίδα Καγκελάριος: Διαρθρωτικές αλλαγές, για να δει η Ελλάδα καλύτερες μέρες – Σαμαράς: Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα
Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης της κ. Μέρκελ, με αφορμή την παρουσία τού πρωθυπουργού στην εκδήλωση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, όπου θα μιλήσει αύριο, Σάββατο.

Σε δηλώσεις της η Καγκελάριος της Γερμανίας αμέσως μετά τη συνάντηση  είπε ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας της παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα της οικονομίας.

Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις της Ελλάδας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο. «Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ΕΕ» ανέφερε ο Αντ.Σαμαράς.

Ο γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο η δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων στα πρότυπα της γερμανικής KFW, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη: οι δαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι ο κ. Σαμαράς τής ανέφερε ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί.

Το δεύτερο θέμα είναι η ανάληψη της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα, με σημαντική ατζέντα, όπως η ανεργία, οι αναπτυξιακές ωθήσεις, αλλά και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης λόγω και της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία θα συνεργαστεί με την Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, και θα κάνουμε τα πάντα γαι να έχει η Ελλάδα μια επιτυχημένη προεδρία, συμπλήρωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Υποστηρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις σας και βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειας σας, και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Σαμαράς: Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα

Στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, σημειώνοντας ότι ο στόχος αυτός είχε τεθεί για το 2014, αλλά επετεύχθη από φέτος.

Μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είπε ότι «έχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θα καλύψουμε κι άλλη. Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατή, σημείωσε παραπέμποντας στις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Διορθώνουμε ήδη και διαρθρωτικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρωυπουργός.

Ακολούθως αναφέρθηκε στις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνουν κι άλλα, πρέπει να συνεχίσουμε». «Μπαίνουμε σε εποχή ανάκαμψης μετά από επτά χρόνια οδυνηρότατης ύφεσης. Η ανάκαμψη θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού» υπογράμμισε.

Οι διεθνείς αγορές δείχνουν ήδη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε και αναφέρθηκε στην απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που από 25% απόδοση έχει πέσει στο 8%

Και ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων με αποθεματικό 500 εκατ. ευρώ (100 από την KFW) για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

«Ευχαριστώ τη γερμανίδα καγκελάριο για τη συνεχή στήριξη, όπως κι όλους τους ευρωπαίους εταίρους. Θυμηθείτε πώς ήταν η Ελλάδα 15 μήνες πριν. Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη γερμανία ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο των θετικών δηλώσεων της κ. Μέρκελ στην ίδια εκδήλωση, με τις οποίες εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας και τόνισε ότι πολλοί στην τρόικα δεν εμπιστεύθηκαν την Αθήνα, ωστόσο τα κατάφερε και γι’ αυτό αξίζει τον σεβασμό μας. Ο εκπρόσωπός της, πάντως, δήλωσε ότι η σημερινή «δεν θα είναι συνάντηση διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε την καγκελάριο για την κατάσταση στην Ελλάδα, για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών και υπογράμισε τη σημασία του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ενημέρωσε επίσης για το σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ επεσήμανε ότι για τη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας μόνο διαρθρωτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν.