Βίντεο-Πρωτοβουλία για την Πάτρα: «Να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία των Κ.Δ.Α. Παιδιών του Δήμου»

advertisement

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π. & Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α.) που επάγονται στην ΑΔΕΠ του Δήμου Πατρέων, λειτουργούν από το 2000 και είναι δομές που εξασφαλίζουν δωρεάν δημιουργική εξωσχολική απασχόληση παιδιών 5-12 ετών και παιδιών με ελαφράς μορφής κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα τις απογευματινές ώρες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα συγκεκριμένα Κέντρα απευθύνονται σε εργαζόμενες και άνεργες μητέρες με χαμηλό ή και μηδενικό εισόδημα.

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για την Πάτρα» τονίζει πως «με μεγάλη μας λύπη παρατηρούμε την συνεχή υποβάθμιση του ρόλου των Κ.Δ.Α.Π. Πατρών, τα οποία αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε απόγνωση 420 οικογένειες που εξυπηρετούνται από την συγκεκριμένη δομή του κοινωνικού τομέα.»

Στην συνέχεια προσθέτει χαρακτηριστικά πως «παρά την παντελή απουσία της Δημοτικής Αρχής, οι εργαζόμενοι των Κ.Δ.Α.Π. διεκδίκησαν με προσωπικό αγώνα -έχοντας στο πλευρό τους τις μητέρες ωφελούμενων- και κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή πίεση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013 από τις τοπικές αρχές για να επιτευχθεί μια επίσημη δέσμευση του Υπουργού Εργασίας για τη διασφάλιση της λειτουργίας τους, που θα στηρίζεται στους πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ 2014-2020). Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη νομικού πλαισίου για τον έλεγχο των φορέων υλοποίησης από τον φορέα διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κονδύλια που φθάνουν στον Δήμο για τα Κ.Δ.Α.Π. θα καλύπτουν αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες.»

Και καταλήγει το μέλος της «Πρωτοβουλίας» κα Αγγελική Σαγιά στην ανακοίνωσή της: «Μία σύγχρονη προσέγγιση της κοινωνικής πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση -διαχρονικά αλλά ιδιαίτερα υπό τις παρούσες συνθήκες- απαιτεί πνεύμα πολιτικού ορθολογισμού και αυστηρό καθορισμό προτεραιοτήτων. Εάν θέλουμε να στοχεύουμε σε μία Πάτρα Αλλιώς, ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό των Κ.Δ.Α.Π. οφείλει να είναι στην εμπροσθογραμμή της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Πατρέων και να εξαντληθούν από τους υπευθύνους τα όρια του νομικού πλαισίου για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.»