Γαλλία: Με τα τρακτέρ στα Ηλύσια Πεδία

advertisement

Γάλλοι αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ κεντρικές οδικές αρτηρίες του Παρισίου εμποδίζοντας την πρόσβαση στην γαλλική πρωτεύουσα, διαμαρτυρόμενοι στην αύξηση της φορολογίας και την μείωση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων.

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν την «υπερφορολόγηση» και οι καλλιεργητές σιτηρών την ανακατανομή της ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία επρόκειτο να δοθεί στους αγρότες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Η οργή για την αύξηση του ορίου φορολόγησης στη Γαλλία είναι τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως για την προβλεπόμενη νέα επιβολή φόρου στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές η οποία, σύμφωνα με τα συνδικάτα του αγροτικού τομέα και των τροφίμων, θα κοστίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Έτσι, δύο συνδικάτα, η ομοσπονδία συνδικάτων αγροτών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς (FDSEA) και το περιφερειακό τμήμα των νέων αγροτών (JA) είχαν καλέσει τα μέλη τους να οργανώσουν «αποκλεισμό του Παρισιού».

Όμως, ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε ένα από τα φράγματα των αγροτών βορείως της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση άρση των φραγμάτων, κυρίως νοτίως και δυτικά της γαλλικής πρωτεύουσας, αμέσως μετά το θάνατο του πυροσβέστη, μέσω του υπουργού Μεταφορών, Φρεντερίκ Κουβιγιέ.
Δεύτερο τροχαίο με έξι ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε κατά τη σύγκρουση ενός τρακτέρ και οχήματος των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας.