Α. Παναγιωτόπουλος: “Δεν έχω καμία σχέση με τους εικονικούς γάμους – Ξαφνικά είδα στο γραφείο μου τους άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων”

advertisement

«Δεν έχω καμία σχέση». Δηλώνει ο δήμαρχος δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος απαντώντας στις κατηγορίες που τον εμπλέκουν σε μεγάλο κύκλωμα παράνομων Ελληνοποιήσεων μέσω «εικονικών» γάμων.

Η είδηση ότι βρίσκεται η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ. στον δήμο της Δυτικής Αχαίας και πραγματοποιεί έρευνες κατόπιν εισαγγελικής εντολής, έσκασε σα «βόμβα» στην περιοχή.

 

Ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος που φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υποστηρίζει ότι «όλα είναι αυθαίρετα και υποκινούμενα», προσθέτοντας ότι υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο που θέλει να πλήξει την υποψηφιότητά του για δήμαρχος Πατρέων.

«Δεν φαίνεται ότι είναι έτσι; Συμβαίνουν πράγματα ανήκουστα. Ούτε σχέση έχω με αυτά, ούτε υπόνοια. Δεν είναι δουλειά μου να ελέγχω εγώ τους γάμους. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τους δώσουμε ότι θέλουν για να ελέγξουν», τόνισε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία που ακολουθείται δεν είναι η ορθή.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, μεγάλο κύκλωμα παράνομων Ελληνοποιήσεων μέσω «εικονικών» γάμων Ελλήνων με αλλοδαπούς, ερευνά μετά από καταγγελία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο αρμόδιος Εισαγγελέας στο Νομό Αχαΐας.

Τις έρευνες της σοβαρής αυτής υπόθεσης έχει αναλάβει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται Δήμαρχος και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου του Νομού Αχαΐας καθώς και δικηγόροι.

Μετά από έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι, το Καλοκαίρι του 2013 τελέστηκαν 26 γάμοι η πλειονότητα των οποίων έγινε σε Δημαρχείο της Αχαΐας. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ένα άτομο εμφανίζεται να παντρεύεται δύο φορές ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα!

Παράλληλα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο κατατέθηκαν 67 αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής λόγω γάμου με Έλληνα πολίτη τις οποίες διαχειρίζονταν ο ίδιος δικηγόρος.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο και περαιτέρω έρευνα, με διασταύρωση των στοιχείων των είκοσι έξη πρώτων κατατεθειμένων αιτήσεων με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων του Εθνικού Ληξιαρχείου, που τηρείται στο Υπουργείο Εσωτερικών, προέκυψαν τα ακόλουθα:

· Περιπτώσεις διγαμίας: Τελέστηκαν γάμοι από το ίδιο πρόσωπο με αλλοδαπούς ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα. Ενώ διαπιστώθηκαν και άλλες περιπτώσεις όπου το χρονικό διάστημα ήταν από δύο ημέρες έως τρεις μήνες. Ακολούθησαν αιτήσεις για την έκδοση άδειας διαμονής. Συγκεκριμένα Ελληνίδα παντρεύτηκε αλλοδαπό και την ίδια ημέρα ξαναπαντρεύτηκε με άλλον αλλοδαπό και αμέσως μετά κατατέθηκε αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής. Άλλη Ελληνίδα τέλεσε δύο γάμους μέσα σε δύο ημέρες με δύο διαφορετικούς αλλοδαπούς.

· Τέλεση γάμου ανήλικης με αλλοδαπό: Χωρίς να προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Υπουργείου, ότι έχει παρασχεθεί από το Δικαστήριο η σχετική άδεια που απαιτείται για την τέλεση του γάμου αυτού.

· Τα ίδια πρόσωπα φαίνεται από τα στοιχεία να έχουν τελέσει από δύο γάμους με αλλοδαπούς:Οι οποίοι αιτούνται έκδοση άδειας διαμονής, εκ των οποίων μόνο ο ένας  εκ των γάμων των προσώπων αυτών έχει καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο δεύτερος γάμος τους δεν έχει καταχωρηθεί. Επίσης, προέκυψε ότι στις υπεύθυνες δηλώσεις, του ν. 1599/86, που κατέθεταν οι ενδιαφερόμενοι, να εμφανίζεται διαφορετικός τόπος κατοικίας του ιδίου προσώπου.

Κατόπιν των ανωτέρω η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών παρέπεμψε άμεσα την υπόθεση στην Προϊσταμένη  Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών καθώς και στη Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την διερεύνησή της.

Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη σήμερα στο συγκεκριμένο Δήμο και σε συνεργασία με την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών θα διερευνήσει την πιθανότητα τέλεσης ποινικών αδικημάτων, τόσο κάποιων εκ των υπαλλήλων του Δήμου, όσο και άλλων εμπλεκομένων φορέων.

Με επιστολή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης προς τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων, κ. Μανώλη Αγγελάκα, ζητά να διερευνηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των φερόμενων ως εμπλεκομένων στην υπόθεση.