Δείτε Video – Πάτρα: Βαριές καμπάνες για τους πέντε κατηγορούμενους της ληστείας της Αρχαίας Ολυμπίας.

advertisement

Νεότερη Ενημέρωση: Το δρόμο για τις φυλακές πήραν οι πέντε από τους επτά συνολικά κατηγορούμενους, για την ληστεία του Μουσείου της  Αρχαίας Ολυμπίας, η εκδίκαση της υπόθεσης ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα από το Τριμελές Κακουργιοδικείο Πάτρας.

Το δικαστήριο στον “εγκέφαλο” της ληστείας επέβαλε δεκαεπτά χρόνια και δύο μήνες φυλάκισης στον “διαπραγματευτή” επτά έτη και οκτώ μήνες φυλάκισης και στον “μεταφορέα” επτά έτη και τέσσερις μήνες φυλάκισης.

Για τον τέταρτο και πέμπτο κατηγορούμενο το δικαστήριο αποφάσισε έξι χρόνια φυλάκισης και για τους δύο αλλοδαπούς Βουλγαρικής καταγωγής δύο χρόνια φυλάκισης με τριετή αναστολή.

Για τους πέντε πρώτους κατηγορούμενος το δικαστήριο επίσης αποφάσισε την στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για τρία χρόνια, ενώ οι ποινές που τους επεβλήθησαν δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση των ποινών προκάλεσε την δυσαρέσκεια συγγενών των κατηγορουμένων, με την γυναίκα και τα παιδιά 60χρονου να κάνουν λόγο για “άδικη απόφαση” καθώς όπως υποστηρίζουν ο ηλικιωμένος άνδρας δεν έχει καμιά ανάμειξη στην υπόθεση της ληστείας όπως του καταλογίζεται και πως το Δικαστήριο “επηρεάστηκε” από μαρτυρίες αστυνομικών, που ήθελαν τον άνδρα να είναι παρών σε ραντεβού στην Πλατεία Υψηλών Αλωνιών με τον υποψήφιο αγοραστή των αρχαίων αντικειμένων την ώρα που ο 60χρονος, βρισκόταν εκείνη την ημέρα στην Ηλεία μαζί με την σύζυγο και συγγενικό του πρόσωπο για συγκομιδή ελαιοκάρπου.

 

Ο συνήγορος υπεράσπισης του “εγκεφάλου” της ληστείας, Ντίνος Αργυρόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από την ποινή που επεβλήθη στον εντολέα του, στον οποίο αναγνωρίστηκε τελικώς το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς καθώς ο ίδιος υπέδειξε στους αστυνομικούς το τόπο που ήταν κρυμμένα τα κλοπιμαία, σε αγροτική περιοχή της Ηλείας.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για την σύσταση συμμορίας, για την ληστεία στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας, για απόπειρα διάθεσης αρχαίων αντικειμένων, για απλή σωματική βλάβη -τραυματισμό του επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης Υποδιοικητή Ασφαλείας Πατρών Θανάση Παπανικολάου- για παράνομη οπλοκατοχή και αντίσταση τον πρώτο κατηγορούμενο τον 42χρονο μικροπωλητή από την Αθήνα, τον “εγκέφαλο” της ληστείας.

Τον 50χρονο συνταξιούχο Πατρινό που είχε τον ρόλο του “διαπραγματευτή”, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για συμμετοχή στην συμμορία,για απόπειρα διάθεσης αρχαίων αντικειμένων και για παράνομη οπλοκατοχή (πυρομαχικά και κροτίδες).

Ο 36χρονος άνεργος επίσης Πατρινός, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στην συμμορία, για απόπειρα διάθεσης αρχαίων αντικειμένων και παράνομη οπλοκατοχή (κατείχε χωρίς άδεια κυνηγετική καραμπίνα).

Ο τέταρτος και πέμπτος κατηγορούμενος επίσης κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή στην συμμορία και απλή συνέργεια στην διάθεση των αρχαίων αντικειμένων.