Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014

advertisement

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014, ύψους 135,5 δισεκ. ευρώ, μετά την δέσμευση του Συμβουλίου ότι θα καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους.

Με ψήφους 494 υπέρ και 158 κατά, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τον προϋπολογισμό ύστερα από την πρόσθεση επιπλέον πληρωμών 500 εκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Οι ευρωβουλευτές έδωσαν την έγκριση τους, αφού προηγούμενα χθες ενέκριναν και τον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 και αφού κατέληξαν σε συμφωνία με το Συμβούλιο ότι, θα αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Κομισιόν για το τρέχον οικονομικό έτος.

Οι ευρωβουλευτές διασφάλισαν επίσης ότι θα αποζημιωθούν τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών και της ξηρασίας του 2013 και ότι θα ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού οι προτεραιότητες του Κοινοβουλίου για το 2014 σε τομείς όπως η απασχόληση, η έρευνα και η καινοτομία, η διαχείριση των συνόρων και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Συμβούλιο συμφώνησε τελικά να δοθούν περισσότερα χρήματα για την αντιμετώπιση της εκτίναξης της ανεργίας των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ζητούσαν οι ευρωβουλευτές. Θα αυξηθούν επίσης, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση του Συμβουλίου, οι επενδύσεις σε τομείς πολιτικής που αναμένεται ότι θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, όπως η έρευνα (Ορίζοντας 2020), η ψηφιακή ατζέντα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) και η εκπαίδευση (Erasmus).